Доступність посилання

ТОП новини

НУНС, БЮТ і Блок Литвина говорять про коаліцію


Але чи зможе вона створитися, ще не ясно. Не встигнувши як слід домовитися, політичні сили відразу знову починають сваритися.

Лідер фракції Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко не бачить оптимізму, що фракції цих політичних сил здатні спільно формувати порядок денний.

Як сказав він у четвер, виступаючи в парламенті, порядок денний Верховної Ради на цей день самочинно сформували фракції Блоку Юлії Тимошенко і Партії регіонів, не взявши до уваги жодної пропозиції НУНС, зокрема, вимоги розглянути скасування депутатської недоторканності.

Натомість член фракції Блоку Юлії Тимошенко, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко висловив здивування зі слів В’ячеслава Кириленка й заявив, що на засіданні лідерів фракцій той не висловлював щодо порядку денного ніяких застережень і не наполягав на розгляді питання про недоторканність.

Він висловив сподівання, що причину цього непорозуміння з’ясують і владнають.

А заступник голови фракції НУНС Роман Зварич потім додав, що його фракція й попри цю неузгодженість має намір продовжити переговори про коаліцію з БЮТ і Блоком Литвина.

Три фракції взялися за переговори

Переговори представників фракцій НУНС, БЮТ і Блоку Литвина, які мали на початку привести до спільного формування порядку денного Верховної Ради, почалися ще в середу.

Як повідомляв увечері в середу член фракції Блоку Юлії Тимошенко, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, в четвер і п’ятницю фракції спробують фактично почати працювати, координуючи свої дії. За його словами, «крига скресла, і шанс сформувати коаліцію в форматі трьох з’явився».

Тим часом фракції домовилися, що продовжать консультації щодо коаліції в четвер опів на третю, а в п’ятницю проведуть і розширені переговори за участі всіх депутатів трьох фракцій.

Член фракції Блоку Литвина Олег Зарубинський заявив, що в переговорах про новий формат коаліції відбулися «певні зрушення».

Крім зрушень є й розбіжності

Водночас лідер фракції Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко ще в середу наголосив, що його фракція як передумову для створення нової коаліції вимагає, щоб БЮТ припинив спільне голосування з Партією регіонів і Комуністичною партією України й пообіцяв, що не долатиме вето Президента на вже ухвалені таким чином закони.

В’ячеслав Кириленко також наголосив, що до порядку денного необхідно внести питання, що мають для НУНС «принципову вагу», такі, як оцінка російсько-грузинського конфлікту чи скасування депутатської недоторканності.

Депутат із фракції БЮТ Сергій Соболев заявив теж іще в середу, що представники трьох фракцій погодили практично всі принципи, за винятком заяви щодо Грузії. За його словами, БЮТ і Блок Литвина готові на компромісний варіант такої заяви, але НУНС наполягає лише на своїх формулюваннях оцінки тих подій.

Депутат із фракції НУНС, представник «Народної самооборони» Анатолій Гриценко каже, що шанси сформувати коаліцію з трьох політичних сил є, якщо при її створенні не порушувати питання про російсько-грузинський конфлікт і про депутатську недоторканність. На його думку, внесення цих питань до порядку денного фактично ліквідує таку ще не створену коаліцію.

Чи таки будуть дострокові вибори?

Анатолій Гриценко в четвер висловив «стриманий песимізм» щодо коаліції НУНС, БЮТ і Блоку Литвина, але висловив думку, що позачергові вибори були б найгіршим варіантом.

Член фракції Партії регіонів, перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович оцінив у четвер імовірність створення нової коаліції, не уточнюючи, якої саме, і дострокових виборів як «половина на половину».

Напередодні, ще в середу, лідер фракції блоку свого імені Володимир Литвин висловив думку, що ймовірність позачергових виборів Верховної Ради в разі нестворення коаліції становить 99 відсотків.

А голова Секретаріату Президента Віктор Балога в середу говорив про свою «101-відсоткову» впевненість у дострокових виборах. Щоправда, він не оцінював можливість коаліції в складі НУНС, БЮТ і Блоку Литвина, а заявляв про неможливість тривкої коаліції БЮТ і Партії регіонів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG