Доступність посилання

ТОП новини

Кримського журналіста суд остаточно виправдав


Володимир Лутьєв.
Володимир Лутьєв.

Сімферополь – Апеляційний суд Миколаївської області ухвалив виправдальний вирок за всіма пунктами звинувачення видавцеві і головному редакторові газети «Євпаторійская нєдєля» Володимиру Лутьєву. Ця справа тягнулася 6 років, з яких майже 2 роки журналіст провів за ґратами.

Видавця і редактора опозиційної газети «Євпаторійская нєдєля» Володимира Лутьєва заарештували на початку листопада 2002 року за підозрою в організації вбивства Миколи Котляревського – тодішнього депутата Верховної Ради Криму, що користувався дуже сумнівною репутацією. 2003-го року після протестів журналістських організацій та Уповноваженої з прав людини, суд звільнив Лутьєва на підписку про невиїзд, однак у травні 2005 його знову взяли під варту.

Помста криміналітету?

Чимало експертів та юристів заявляли про замовний характер справи, спрямований проти журналіста, який викривав у своїй газеті зловживання правоохоронних органів, місцевої та республіканської влади, корупцію і зв’язки з криміналом чиновників різного гатунку. Але в серпні 2006 року Севастопольський суд виніс обвинувальний вирок, засудивши Лутьєва до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Суд також ухвалив рішення про стягнення з Володимира Лутьєва на користь позивача Миколи Котляревського компенсації у 100 тисяч гривень.

У березні 2007 року Верховний Суд України після більш як піврічного розгляду направив справу Володимира Лутьєва на повторний розгляд, оскільки виявив цілу низку процедурних і суттєвих порушень. Вона знову розглядалася у Севастопольському апеляційному суді.

У зв’язку з тим, що журналіст уже провів за гратами більше півтора року, то судді звільнили його під підписку про невиїзд, а потім взагалі скасували попередній вирок і направили справу на нове судове розслідування. І ось повне виправдання, за всіма звинуваченнями.

Чи повернеться «Євпаторійская нєдєля»?


До речі, де зараз перебуває колишній кримський депутат Микола Котляревський, невідомо. Правоохоронці кажуть, що він за межами Криму. Раніше повідомляли, що проти нього порушені дві кримінальні справи. Його підозрювали у здирництві та завданні тілесних ушкоджень одній особі. Потім Генпрокуратура відмовилася від усіх обвинувачень і закрила всі справи.

Сам Володимир Лутьєв ще не вирішив, чи відновить видання своєї газети «Євпаторійская нєдєля», але хоче продовжити правозахисну та антикорупційну діяльність. Збирається також вимагати від держави і колишнього депутата відшкодування за наклеп і незаконно проведені за ґратами роки.

Можливо, на отримані як компенсацію кошти і «запустить» нову «Євпаторійскую нєдєлю». А поки що пише книгу про всі 6 років боротьби.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG