Доступність посилання

ТОП новини

Викрадачі українського судна хочуть 20 мільйонів доларів викупу


Це число називав у телефонних інтерв’ю західним і африканським засобам інформації в неділю один із викрадачів, який перебуває на борту судна «Фаїна».

За його словами, попередні вимоги в 35 і в 5 мільйонів доларів робили не уповноважені на те особи.

«Нам потрібен тільки викуп… За безпечне звільнення екіпажу і судна ми чекаємо на 20 мільйонів доларів, не більше і не менше», – наводять агентства його слова.

Викрадач підтвердив, що вони перебувають в оточенні трьох іноземних військових кораблів, і знову застеріг від спроби звільнити заручників і вантаж судна силою.

Він також сказав, що один із членів екіпажу судна помер «природною смертю».

Українське судно «Фаїна» з екіпажем із 17 українців, 3 росіян і 1 латвійця, а також вантажем із 33 танків Т-72, гранатометів і значної кількості боєприпасів пірати викрали в міжнародних водах поблизу Сомалі й Кенії в четвер. Судно української компанії-оператора, яке йшло під прапором Белізу, везло озброєння до Кенії, яка закупила його в Україні.

У неділю помічник капітана судна підтвердив, що один із членів екіпажу, громадянин Росії, помер після нападу гіпертонії.

У суботу до судна наблизився на відстань у кілька кілометрів і взяв під нагляд американський есмінець «Гавард»; по тому до нього приєдналися ще два кораблі з країн ЄС.

Їхнє завдання – відвернути можливе розвантаження зброї з захопленого судна, яке стоїть на якорі біля берега Сомалі в регіоні, який контролюють протиурядові ісламістські повстанці.

Речник 5-го флоту США, до якого належить есмінець, повідомив, що, щоб не допустити цього, не виключаються жодні засоби, але не став їх уточнювати.

У Кенії, яка є власником вантажу, речник уряду заявив, що його країна не йде на жодні переговори з викрадачами про викуп.

XS
SM
MD
LG