Доступність посилання

ТОП новини

Польща вшановує лауреата Нобелівської премії миру Леха Валенсу


Святкові заходи з нагоди 25-ї річниці присудження Лехові Валенсі Нобелівської премії миру проходили у престижному залі Королівського замку, увечері в варшавському Великому театрі влаштовано гала-концерт.

Учасниками зустрічі в Королівському замку були представники державної влади, духовенство, колишні лідери демократичного руху Польщі.

Зі словом до колишнього лідера 10-мільйонної профспілки «Солідарність», колишнього президента Польщі звернувся, між іншим, колишній голова Верховної Ради Білорусі професор Станіслав Шушкевич, який подякував лауреатові за проведення демократичних перемін у Європі.

За його словами, найважливіше було те, що громадський рух «Солідарність» був детонатором падіння комуністичної системи у Центральній та Східній Європі.

Святкові заходи на вшанування Леха Валенси продовжуватимуться у грудні, коли у Ґданську з колишнім лідером руху «Солідарність» зустрінуться інші лауреати Нобелівської премії миру – колишній президент ПАР Фридерик де Клерк, Далай-Лама, президент Тімору-Лешті (Східного Тімору) Жозе Рамуш-Орта, юристка з Ірану Ширін Ебаді.

Леха Валенсу нагородили Нобелівською премією миру в 1983 році за його заслуги в боротьбі за свободу та демократію у країнах Східної Європи.
XS
SM
MD
LG