Доступність посилання

ТОП новини

Зброя з викраденого українського судна прямувала до Судану – США


Представник 5-го флоту США, який діє в регіоні, заявив, що має нові дані на підтвердження цього.

Міністерство оборони Кенії відразу заперечило це й знову заявило, що закуплена в Україні зброя призначена саме для Кенії.

Імовірне постачання зброї до Судану може бути порушенням ембарго ООН на озброєння, які прямують до суданського регіону Дарфур.

У четвер пірати викрали в міжнародних водах поблизу Сомалі й Кенії судно «Фаїна» з екіпажем із 17 українців, 3 росіян і 1 латвійця, а також вантажем із 33 танків Т-72, гранатометів і значної кількості боєприпасів. Один із членів екіпажу відтак помер через гіпертонію.

Судно української компанії-оператора, яке йшло під прапором Белізу, везло озброєння до Кенії, яка закупила його в Україні, запевняють і українська, і кенійська сторона.

Пірати утримують судно біля берегів Сомалі в тій частині країни, яку контролюють протиурядові ісламістські повстанці. Але влада повстанців заявляє, що не має з викрадачами нічого спільного.

За звільнення екіпажу й судна викрадачі вимагають викуп у 20 мільйонів доларів.

За судном наглядають американський есмінець «Гавард» і ще два кораблі країн ЄС, які стоять за кілька кілометрів від нього і мають не допустити можливого розвантаження зброї на берег.

Пірати застерігають від спроб звільнити екіпаж і судно силою.
XS
SM
MD
LG