Доступність посилання

ТОП новини

Праві сили досягли несподіваних успіхів на парламентських виборах в Австрії


Прага – Попередні результати парламентських перегонів в Австрії минулої неділі свідчать, що крайні праві партії досягли небаченого зростання впливу на австрійських виборців. У той же час соціал-демократи цього разу отримали найгіршу за останні 60 років більшість. Вони зібрали лише на 0,7 відсотка більше голосів, аніж ультраправі партії, які мають біля 29 відсотків. Народна партія Австрії втратила цього разу 16 місць у новому парламенті.

Міністр внутрішніх справ Австрії Марія Фектер говорить, що лівоцентристські соціал-демократи набрали приблизно 30 відсотків голосів, а їхні колишні союзники по старому парламенту –Народна партія – лише близько 26 відсотків. А на попередніх виборах 2006 року ці дві сили набрали відповідно – 35 і 34 відсотки. Очікується, що президент Австрії звернеться до лідера соціал-демократів Вернера Файмана з проханням утворити нову владу країни. Файман виключив будь-які переговори з двома крайніми правими партіями – Партією свободи Гайнца-Християна Штрахе (18 відсотків) та Альянсом за майбутнє Австрії Йорґа Гайдера (11 відсотків голосів).

Складний процес формування уряду

Переговори щодо створення нового уряду розпочнуться цього тижня і можуть тривати місяцями. Тим більше, що консервативна Народна партія переживає кризу лідерства. Та й фактично ці дві партії – соціал-демократи і «народники» - вже були у попередній «великій коаліції», допоки вона не розвалилася в липні з оголошенням дострокових виборів. У неділю вночі на мітингу своїх прихильників у Відні лідер соціал-демократів Вернер Файман заявив про прихильність до ліво-консервативної коаліції: «Дискусії можуть принести користь третім партіям на кшталт Партії свободи і Альянсу за майбутнє Австрії. Ми хочемо продемонструвати, що працюємо, а не дискутуємо».

Обидві крайні праві партії заявили про свої успіхи і перемоги та готовність формувати владу країни. Але спостерігачі виключають імовірність їхньої участі у владі. Будь-яка правляча коаліція мусить мати щонайменше 92 мандати у новому парламенті, де є всього 183 місця. Соціал-демократи і «народники» мають нині відповідно – 58 і 50 місць. Цього б вистачило для створення уряду, бо Партія свободи Штрахе отримали всього 35, а Альянс Йорґа Гайдера і того менше – 21 місце. Правда, є ще зелені, які, очевидно, матимуть у парламенті 19 місць.

Очікується, що офіційні результати голосування з’являться до 6 жовтня. Попередньо відомо, що проголосувало на цих парламентських перегонах до 4-х з половиною мільйонів виборців з понад 6 мільйонів австрійського електорату. І це при тому, що вперше голосували 16- і 17- річні австрійці, яким таке право делегував новий виборчий закон Австрії.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG