Доступність посилання

ТОП новини

Британія: Опозиційна Консервативна партія робить несподівані обіцянки


Лондон – На щорічній конференції найбільша опозиційна партія Великої Британії – Консервативна, що веде перед в усіх опитуваннях громадської думки і готується до влади, зробила низку яскравих заяв. Її лідер Девід Камрон назвав банкрутом прем’єр-міністра Ґордона Брауна. А у понеділок несподіванкою стала заява торі про те, що у разі приходу до влади партія на два роки заморозить рівень муніципальних податків.

Щорічна конференція опозиційної Консервативної партії, що відбувається у місті Бірмінґемі, триватиме тиждень. Проте «важковаговики» партії вже сказали на ній своє слово. У перший день роботи з промовою у забитій вщент залі виступив провідник торі Девід Камрон. Головним у його посланні країні було представити консерваторів як серйозну альтернативу чинному урядові Ґордона Брауна. На адресу останнього він, зокрема, сказав: «Ви мали свій бум, а тепер ваша репутація зазнала банкрутства».

Камрон зазначив, що його партія є нині надзвичайно згуртованою і має виразний план дій в умовах нинішнього економічного безладдя.

А тіньовий міністр фінансів кабінету торі Джордж Осборн розповів деякі подробиці того, як діятиме уряд, якщо партія переможе на загальних парламентських виборах, які очікуються 2010 року. Він попередив банки, що їм доведеться платити свою частку за будь-які плани порятунку державою.

Консерватори вважають неправильним порятунок банків урядом, як це сталося у лютому з іпотечним банком Northern Rock, а у понеділок з іншим іпотечним банком Bradford and Bingley – черговою жертвою світової кредитної кризи. Тіньовий міністр заявив, що у разі приходу до влади, він не буде обкладати податком родини, що заробляють 20 тисяч фунтів на рік, щоб банкіри з платнею 2 мільйони на рік і далі могли одержувати бонуси.

Несподіванкою стала також заява Осборна про замороження консерваторами на два роки рівня муніципального податку: «Кожен рахунок за муніципальний податок у кожній сім’ї кожної місцевої ради, яка збирає цей податок, буде заморожено. Замість муніципальних податків, що зростають рік за роком за правління лейбористів, мільйони родин одержать допомогу в час, коли вона їм потрібна найбільше. Консерватори не залишать людей наодинці із кредитною кризою».

Відрив консерваторів у опитуваннях громадської думки від лейбористів є відчутним, хоча за даними у минулу неділю скоротився вполовину (43 відсотки респондентів висловилися за торі і 31 відсоток – за лейбористів). Скорочення сталося внаслідок конференції панівної партії у Манчестері, де Ґордону Брауну вдалося переконати частку виборців, що він є найбільш компетентною особою, щоб провести Британію через банківську кризу.

Тож для Камрона і Осборна на цьому тижні важливо показати виборцям, що вони не є недосвідченими новачками, як їх називає Браун. Камрон уже пообіцяв, що його уряд створив би незалежний орган для нагляду за державними видатками, а також посилив би роль центрального банку у нагляді за фінансовим сектором.

(Лондон – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG