Доступність посилання

ТОП новини

Луценко в Закарпатті перевіряє роботи з ліквідації наслідків стихії і проінспектує музеї


Ужгород – Сьогодні в Закарпатті — міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. За офіційною інформацією, в Ужгороді відбудеться робоча нарада, на якій за участі керівників міліції Закарпатської, Вінницької, Львівської, Івано-Франківської, Чернівецької та Тернопільської областей планують розглянути хід ліквідації наслідків липневої повені у західних областях України. А ще, вочевидь, головний міліціонер країни проінспектує закарпатські музеї, як цього вимагають у нього народні депутати України.

Під час самої повені та після неї міліція працювала в напрямках недопущення фактів крадіжок особистого майна громадян, були задіяні державтоінспектори, які контролювали й перекривали рух до небезпечних ділянок. Зараз міліція, як і низка інших контролюючих структур, займається викриттям злочинів економічного характеру. Зокрема, вже відомі факти розкриття Управлінням державної служби з боротьби з економічними злочинами безпідставного включення об’єктів у списки, підроблення списків осіб для виплати матеріально-грошової допомоги постраждалих від стихійного лиха громадян тощо.

Також відомо, що на нараді говоритимуть про правоохоронну діяльність закарпатської міліції, бо нещодавно міністр Луценко заявив, що результати діяльності закарпатських правоохоронців «просто катастрофічні» й управління необхідно підсилювати кадрами.

Хто передав картини з музеїв до кабінетів чиновників?

Як відомо, вчора народний депутат України Геннадій Москаль заявив, що до кабінетів багатьох чиновників передані з музейних фондів картини відомих закарпатців. Депутат зокрема звернувся до Юрія Луценка з проханням перевірити, чи правомірно це зроблено і чи досі твори мистецтва зберігаються.

У відповідь на цю заяву уже прозвучала заява голови Закарпатської облдержадміністрації Олега Гаваші. Вчора він підтвердив, що невелика кількість полотен висять в кількох кабінетах, зокрема в камінному залі Закарпатської ОДА, де приймають офіційні делегації. У Секретаріаті ж Президента України офіційно зберігається тільки одна картина закарпатського художника із фондів Художнього музею ім. Й. Бокшая – Василя Габди. У той же час Олег Гаваші заявив, що переважна більшість картин з’явилася в кабінетах чиновників саме під час губернаторства Геннадія Москаля. Саме у 2001-2002 роках, перебуваючи на посаді голови Закарпатської облдержадміністрації, Геннадій Геннадійович розпорядився вивісити в коридорах і кабінетах керівництва картини класиків закарпатської школи живопису.

«Картинна лихоманка» почалася в Закарпатті кілька років тому

Загалом останнім часом з’явилося дуже багато публікацій про те, що картини закарпатських корифеїв викрадають виключно на замовлення українських приватних колекціонерів. Принаймні мистецтвознавці переконують, що за кордоном такі полотна не мають ціни, а ось в Україні, приміром, картини Бокшая продають за ціною від 20-25 тисяч доларів США за одиницю.

З іншого боку, заява Москаля має ще й таке підґрунтя: за офіційними даними правоохоронців, кожна дев’ята крадіжка в Закарпатті пов’язана з картинами чи творами мистецтва.

Міліція зазначає, що «картинна лихоманка» почалася в Закарпатті кілька років тому. Найрезонансніший злочин стався у вересні 2004 року, коли злодії зв’язали 88-річну вдову засновника закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі Магдалину, винесли з її будинку кілька десятків картин, які згодом експерти оцінили в мільйон доларів. Літня жінка під час цього злочину померла через серцевий напад.

У 2006 році з приватного будинку керівника одного з районів викрали аж 13 картин Бокшая, Кашшая, Микити, Герца. Ще за якийсь час зловмисники поцупили полотно «Весна в Карпатах» пензля Золтана Шолтеса, яке висіло на стіні у коридорі адмінбудівлі Закарпатської ОДА, поруч із кабінетом керівника облдержадміністрації!

А торік обікрали майстерню заслуженого художника України Юрія Герца, викрали з десяток найкращих робіт художника за останні 20 років... І це лише «найгучніші» справи.

(Ужгород – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG