Доступність посилання

ТОП новини

У Києві працювала Рисувальна школа Миколи Мурашка


Київ – 1875 року київський живописець Микола Мурашко відкрив у себе вдома Рисувальну школу. Навчальний заклад діяв до 1901-го року, у ньому могли навчатися усі охочі незалежно від віку, в історію світового мистецтва школа увійшла завдяки своїм учням.

Кошти на відкриття Рисувальної школи спочатку збирала громада. Далі невеликою сумою допомогла міська дума, але найбільше посприяв мистецькому закладу меценат, представник знаменитої родини цукрозаводчиків, Іван Терещенко, котрий виділив Рисувальній школі щорічну субсидію. Завдяки цій сумі навчальний заклад зміг перебратися до зручного приміщення і довести число учнів до 250. Школа стала осередком культурного життя і предметом гордості міста.

Газета «Кієвлянін» 1891-го року, повідомляючи про чергову виставку творів учнів школи Мурашка, писала: «Виставка показує, що викладання в школі відбувається у серйозний і толковий спосіб, а творчі результати учнів є підставою пишатися наявністю такого закладу у нашому місті».

Минуло трохи більше сотні років і сьогодні вже не лише Київ, а Україна має підстави пишатися результатами роботи Рисувальної школи. Бо з неї вийшли художники, імена котрих стали окрасою українського і світового мистецтва. Іван Їжакевич, митець, котрий вніс дух модерну в мистецтво іконопису, Фотій Красицький, Олександр Мурашко, Григорій Світлицький. Роботи цих художників можна побачити в кращих музейних колекціях країни.

З Рисувальної школи Миколи Мурашка вийшов також засновник так званого супрематичного живопису, автор знаменитого «Чорного квадрату» Казимир Малевич. Сьогодні його роботи на найбільш знаменитих аукціонах світу коштують десятки мільйонів доларів. А в тридцятих роках минулого століття у київській картинній галереї відбувалася виставка Казимира Малевича, по закінченню котрої художник пропонував дирекції придбати у нього кілька робіт. Тоді на це не знайшлося пару десятків рублів. Тож відтоді і до сьогодні у Києві, батьківщині художника, немає жодної роботи пензля всесвітньо відомого авангардиста, випускника Рисувальної школи Мурашка Казимира Малевича.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG