Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ шукає рішення для Кавказької кризи


Засідання Парламентської асамблеї Ради Європи
Засідання Парламентської асамблеї Ради Європи

Страсбург – Нинішня осіння сесія Парламентської асамблеї Ради Європи майже повністю присвячена грузинсько-російському конфлікту. Вперше в історії існування цієї організації два її члени вступили у військове протистояння. З огляду на це ще на початку вересня з’явилася пропозиція групи депутатів позбавити російську делегацію повноважень у ПАРЄ. Кількість охочих висловитися з цього приводу рекордна – 150 осіб. Остаточне рішення очікується у четвер.

Із вимогою позбавити російську делегацію права голосу виступили 24 депутати. Серед них представники Польщі, балтійських країн та України. На ранковому засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи лунали голоси, що виражали часом діаметрально протилежні позиції. Росіяни були налаштовані оптимістично. Геннадій Зюганов, що представляв Росію, у кулуарах висловив цілковиту впевненість, що Європа не позбавить Росію повноважень, бо сама не зацікавлена у цьому. «Тільки з Росією Європа впевнено дивитиметься у майбутнє», – заявив лідер російських комуністів.

Критика дій Росії на Кавказі не вщухала весь ранок. Президент ПАРЄ Луїс Марія де Пуч заявив, що пропозиція про зняття повноважень російської делегації розглядатиметься на засіданні у четвер.

Росія переступила через цінності

Даріуш Липицький, який представляє польську делегацію, заявив, що дії Росії завдали удару по головних принципах організації.

«Цінності, на сторожі яких є наша організація (ПАРЄ), тобто: принцип неагресії, повага до суверенітету та територіальної цілісності інших країн-членів, невикористання військової сили для вирішення проблем – всі ці цінності були грубо порушені», – заявив Даріуш Липицький.

Він нагадав, що рівно 70 років тому, 30 вересня 1938 року була підписана сумнозвісну Мюнхенська угода. «Не можна забувати, що вона базувалася на такому ж аргументі, тобто захисті співвітчизників, – зазначив депутат. – До чого призвело бажання однієї великої держави диктувати свою волю всій Європі, ми знаємо».

Були й помірковані виступи, що закликали до порозуміння між конфліктуючими сторонами. «Надто рано виключати когось із Ради Європи, бо є ще багато невикористаних дипломатичних інструментів», – заявляли депутати.

Потрібне ретельне міжнародне розслідування

Представник від британської партії Європейських демократів Давид Уільшер звернувся до присутніх із закликом якнайшвидше організувати проведення незалежного міжнародного розслідування грузинсько-російського конфлікту. Причому, він зазначив, що необхідно взяти до уваги всі деталі військових дій день за днем і навіть похвилинно. Проте уже зараз британський депутат говорить, що ціла низка дій Росії на Кавказі є неприйнятними.

«Перше: одностороннє проголошення незалежності Південної Осетії і Абхазії та визнання цього Росією – неприйнятні. Це порушує територіальну цілісність Грузії та суперечить міжнародним угодам. Друге: повне виконання угоди Саркозі із 6 пунктів та виведення російських військ до тих позицій, що були до 6 серпня. Третє — це неприйнятність порушень прав людини обома країнами», – зазначив британський парламентар Давид Уільшер.

Наостанок він ще раз повторив формулювання, що після серпневих подій прозвучало майже у всіх представницьких інституціях Європи і навіть за її межами: «Колишніх відносин з Росією ми вже не матимемо».

Ніяких рішень у вівторок по кавказькій війні не передбачалося, бо їй планують присвятити все засідання у четвер. Президент Парламентської асамблеї Луїс Марія де Пуч неодноразово нагадував про виняткову важливість цієї теми, бо військові дії, що сталися між Росією та Грузією, сталися між двома членами Ради Європи, організації, сама сутність якої полягає у збереженні миру та пошануванні людських прав.

(Страсбург – Київ – Прага)



XS
SM
MD
LG