Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса: банківська криза, Пінчук купив роботи Дейміена Герста


Лондон – Нове загострення фінансової кризи, яка після банківського колапсу в США тепер вдарила по Європі, знову в центрі уваги європейської преси. Також європейські газети згадують, що український колекціонер побив ще один рекорд на аукціоні Сотбі, а поляки ніяк не можуть погодитися щодо того, чий портрет має прикрашати польські євроценти, які з’являться в обігу зі вступом Польщі до зони спільної європейської валюти.

Після того, як фінансова криза всерйоз зачепила і старий континент, європейська преса обговорює можливі шляхи її розв’язання. Зокрема, французька газета Les Echos наголошує на важливій ролі Європейського центробанку (ЄЦБ) у нинішньому становищі: «Очевидною є одна річ: потрібна спільна відповідь… Європейський центральний банк є єдиною континентальною інституцією, здатною на міждержавну відповідь… Без активної підтримки ЄЦБ більшість банків більше не зможуть нормально функціонувати».

Італійська La Repubblica наголошує на неспроможності Європи належним чином реагувати на кризу: «Континент нині довідується, що є речі гірші за кризу в Америці, а саме наявність своїх власних спільних банківських інституцій, що є завеликими, щоб їх можна було врятувати, і що виросли за межі потреб колишніх національних держав… Хоча європейські банки вже давно були світовими гравцями, в ЄС нема жодного обов’язкового органу для фінансових ринків. Європейський центробанк і близько не має тих повноважень, котрі має американська система Федерального резерву».

А газета іспанських ділових кіл Cinco Días закликає перед лицем кризи створити міністерство фінансів ЄС: «Європейський центробанк та уряди ЄС повинні координувати свої дії, щоб бути добре озброєними на випадок такої кризи, наслідки якої ми не можемо передбачити. Якщо все піде погано, то Європі буде потрібний не лише спільний центробанк, але й спільне міністерство фінансів, наділене власним бюджетом, якого було б достатньо, щоб урятувати систему від колапсу».

Лондонська Evening Standard пише сьогодні про те, що стало відомим ім’я одного з таємних покупців на рекордному аукціоні Сотбі, що був присвячений продажеві творів надзвичайно популярного сучасного британського митця Дейміена Герста. Український підприємець Віктор Пінчук визнав, що він став власником частини колекції Герста, яка пішла з молотка за понад 110 мільйонів фунтів стерлінгів (це приблизно 220 мільйонів доларів). Це стало рекордом для аукціонів, присвячених одному окремому митцеві. Попередній світовий рекорд був у десять разів нижчим, коли 1993 року у Нью-Йорку 88 робіт Пабло Пікассо було продано за 11 мільйонів фунтів. Усього було реалізовано 223 твори Герста, але Пінчук відмовився сказати, що саме придбав він, і запропонував почекати до виставки у Києві навесні.

Німецький щоденник Stuttgarter Zeitung пише про дискусію у Польщі щодо того, хто з поляків має бути зображений на польських монетах євро, коли цю валюту буде запроваджено у тій країні 2011 року: «Всі поляки погоджуються: образ покійного Папи Івана Павла ІІ має бути присутній на одній з монет… Але це єдиний консенсус. Список є довгим… Згадується й Лех Валенса… Валенса швидко відповів на це, що він погодився б…, але скромно додав, що то мала б бути одна з монет найбільшої деномінації. Численні критики Валенси лише глузують із цієї ремарки. Вони кажуть, що спершу слід незаперечно довести, що лауреат Нобелівської премії не був інформатором комуністичного режиму».

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG