Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі ЄС приїхали до Грузії


Спостерігачі від ЄС у селищі Базалеті, 1 жовтня 2008 р.
Спостерігачі від ЄС у селищі Базалеті, 1 жовтня 2008 р.

Прага – Перша група спостерігачів ЄС – близько 200 осіб – сьогодні розпочала моніторинг у Грузії. Їхній приїзд передбачений угодою про припинення російсько-грузинського конфлікту, досягнутою за посередництва головуючої в ЄС Франції. Через 10 днів представники ЄС хочуть повністю замінити російських військових у Грузії, за межами самопроголошених республік Абхазії та Південної Осетії.

Перша колона європейських спостерігачів виїхала із селища Базалеті, що неподалік Південної Осетії. Ще одна колона почала патрулювання з сусіднього міста Ґорі. Інші групи вирушили з міст Поті та Зуґдіді, що біля Абхазії. Маршрути пересування визначає штаб місії ЄС, і заздалегідь їх не розголошують.

За умовами угоди між ЄС і Росією, європейські спостерігачі мають упевнитися, що Росія покине так звані «буферні зони», а на місце її військ не прийдуть грузинські.

Представники ЄС не мають дозволу перетинати кордони Південної Осетії та Абхазії, які Росія визнала незалежними державами і де має намір залишити щонайменше 7 тисяч своїх вояків.

Попри те, що європейці мають обмежений мандат, до середи не було ясно, чи вони зможуть виконати свою місію. Речник російського військового відомства Віталій Манушко напередодні заявив, що представники ЄС не отримають доступу до буферної зони довкола Південної Осетії. За його словами, моніторинг поки що буде проводитися до південного кордону зони безпеки.

«Це передовсім пов’язано з тим, що немає меморандуму між місією ЄС і (російськими) миротворчими силами, який би чітко визначав функції місії. Немає такого меморандуму і між Росією та Грузією. Крім цього, на жаль, не визначена кількість грузинської поліції, яку введуть у населені пункти в зоні безпеки», – попередив Манушко.

Та все ж журналісти європейських інформагентств, які супроводжують спостерігачів ЄС, повідомляють, що на одному з пропускних пунктів росіяни спершу зупинили представників ЄС, але вже через 10 хвилин таки пропустили їх у буферну зону біля Південної Осетії.

Солана задоволений початком місії, а грузини попереджають про провокації

Німецький дипломат Гансйорґ Габер, який очолює місію спостерігачів ЄС, вважає, що надто рано робити висновки, чи Росія чинить перепони. «Росіяни наводили цілу низку пояснень (щоб не пускати спостерігачів ЄС). Не лише питання безпеки, але й технічні та адміністративні. Ми хочемо прояснити ситуацію, і я б не хотів оцінювати, чи Росія блокує. На політичному рівні ми отримали запевнення, що зможемо контролювати всі території найпізніше 10 жовтня», – cказав Габер.

Тим часом верховний представник ЄС із зовнішньої політики Хав’єр Солана сьогодні привітав «непоганий початок» місії ЄС у Грузії.

Натомість віце-прем’єр грузинського уряду Ґіорґі Барамідзе переконаний, що Москва буде щонайменше грати на нервах. Грузинський урядовець сказав Радіо Свобода, що Росія готується до провокацій, щоб потім звинуватити у них грузинів. Офіційний Тбілісі, зі свого боку, всіляко підтримує виконання угоди з Євросоюзом, запевнив Барамідзе.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG