Доступність посилання

ТОП новини

Економічний форум у Львові «Європейське партнерство – відкриті можливості»


Львів – VIII економічний форум у Львові «Європейське партнерство – відкриті можливості» не зацікавив серйозних західних бізнесменів, але прибули представники кількох європейських банків. Звісно, світова фінансова криза змушує їх пильнувати за власним бізнесом. Але водночас, як зазначало чимало учасників форуму, політична нестабільність і корупція серед чиновників різного рівня в Україні відлякують європейських підприємців.

Виступ Віктора Ющенко на Львівському міжнародному економічному форумі «Європейське партнерство – відкриті можливості»
Приїзд Президента держави на львівський форум додало економічному заходу певної поважності. Понад півгодини Віктор Ющенко під час відкриття говорив про привабливі проекти для інвесторів: 25 мільярдів доларів такою є ціна підготовки України до чемпіонату з футболу, а це реконструкція і побудова митних переходів, доріг, зокрема й приватного автобану з польського кордону у Київ, прокладення євроколії. Не кажучи про десятки важливих проектів, які має реалізувати кожне місто, яке прийматиме Євро-2012.

Запевняв Віктор Ющенко присутніх й у тому, що в Україні сприятливий інвестиційний клімат. Із 36,5 мільярдів доларів, які були вкладені в державу за усі роки незалежності, близько 90% були інвестовані в Україну за останні 5 років.

Оптимізм Ющенка поділяють не всі

Однак оптимізму першої особи держави не поділяють європейські гості. Люблінський маршалек Кшиштоф Грабчук зазначив у коментарі для Радіо Свобода, що польські бізнесмени мають певні побоювання щодо вкладання грошей в український ринок.

«Проблема в тому, що чинять перепони чиновники на місцях, вони відтягують підписання дозволів, натякають на неформальну оплату, але це зміниться, коли всі зрозуміють, що європейський напрямок України вимагатиме прозорості у праці і дотримання європейських норм», – зауважив Кшиштоф Грабчук.

Про те, що для західних інвесторів мають бути чіткі гарантії безпеки, зазначив у коментарі голова правління НПК «Галичина» Олександр Лазорко. Він каже, що Львівщина дуже відстає у своєму розвитку навіть від сусідніх областей.

«Інвесторам називають неофіційні умови співпраці, немає співпраці між усіма гілками влади, підлеглі мають свої інтереси і це зупиняє процес інвестування», – наголошує Олександр Лазорко.

У рамках форуму – інвестиційний ярмарок

А ще Львівщина має навчитися спілкуватися з великими банками та організаціями, щоб залучати фінансування в регіон.

Під час виступу на міжнародному економічному форумі Президент Ющенко висловив сподівання, що уже у 2009 році Україна підпише з Євросоюзом угоду про асоціацію, яка обумовлює питання зони вільної торгівлі, а саме, свободу пересування товарів, послуг та капіталу, а також гарантує безпеку території та суверенітету України.

Сьогодні Україна, повідомив Президент учасникам форуму, працює з Євросоюзом над питаннями щодо утворення спільного повітряного простору, енергетичної системи та питанням освіти.

У рамках Міжнародного економічного форуму відбувається інвестиційний ярмарок, на ньому представлено проектів на суму більш як 15 мільярдів гривень. Скільки з них буде реалізовано – і свідчитиме про справжню інвестиційну привабливість української економіки.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG