Доступність посилання

ТОП новини

Колишній прем’єр Лазаренко попросився до тюрми


Колишній прем’єр-міністр України Павло Лазаренко
Колишній прем’єр-міністр України Павло Лазаренко

Київ – Колишній прем’єр-міністр України Павло Лазаренко спільно зі своїми адвокатами ухвалив рішення – повернутися до пенітенціарної установи США. Мета – убезпечити своє життя. Про це йдеться у повідомленні адвоката Лазаренка Марини Довгополої. Тим часом, офіційний Київ наголошує на необхідності повернення Лазаренка в Україну.

Адвокат екс-прем’єра Марина Довгопола, посилаючись на інформацію, отриману від американських адвокатів, заявила, що рішення Лазаренка ухвалене виключно в зв’язку з останніми політичними подіями у нього на батьківщині і усвідомленням того, що в результаті гострого політичного протистояння в Україні особа Лазаренка стала надто небезпечною та незручною для певних політичних лідерів України.

Пані Довгопола в інтерв’ю Радіо Свобода зазначила, що це рішення також обумовлене тим, що «Лазаренку стали відомі факти, котрі підтверджують загрозу його життю. Власне, це стало причиною прийняття такого безпрецедентного рішення».

У РНБО – сподіваються, в ГПУ – сумніваються

Адвокати Павла Лазаренка вимагають від Генеральної прокуратури негайно переглянути кримінальну справу, порушену проти екс-прем’єра. «Ми неодноразово зверталися і продовжуємо звертатися... на адресу Генеральної прокуратури, – каже Марина Довгопола, – про те, що кримінальна справа Павла Лазаренка, яка є в Україні, має бути приведена у відповідність із тими епізодами звинувачення, як це відбулося в США. Нажаль, Генеральна прокуратура України не реагує належним чином на ці наші звернення».

Тим часом, Україна порушила питання про можливу екстрадицію екс-прем’єр-міністра Павла Лазаренка. Про це, з посиланням на першого заступника секретаря РНБО Степана Гавриша, нещодавно повідомила прес-служба Президента. Гавриш повідомив, що, на думку правоохоронців, ймовірність досягти позитивного результату цих переговорів є досить висока.

Водночас, Генеральний прокурор України Олександр Медведько дотримується дещо іншої точки зору. На брифінгу, що відбувся у четвер, Генпрокурор прокоментував ситуацію так: «Говорили засоби масової інформації, що вирішується Генеральною прокуратурою питання екстрадиції Лазаренка в Україну. Це не відповідає дійсності. Не вирішується це питання, оскільки немає правової основи. В Україну він повернеться тоді, коли закінчиться судовий процес у США».

Лазаренко – «гак» на Тимошенко?

У свою чергу, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, коментуючи інформацію про можливу екстрадицію Лазаренка до України, сказала, що це є одним із способів боротьби з нею.

На думку деяких експертів, екс-прем’єра Павла Лазаренко насправді хочуть використати у боротьбі проти чинного голови уряду.

Ситуацію прокоментував колишній речник СБУ, а нині – редактор інтернет-видання ОРД Станіслав Речинський: «Наскільки мені відомо, по Лазаренку було за останній тиждень закрито в генпрокуратурі 14 кримінальних справ. Все це було зроблено, щоби переконати Павла Івановича в тому, що українська влада не буде робити проти нього якісь кроки. Вважається, що Лазаренко це єдиний такий гак, на який можна підвісити Тимошенко».

Що ж до рішення Лазаренка повернутися до, як сказано у заяві, закладу пенітенціарної системи, експерт вважає: тут вирішальним є не політичний, а саме юридичний аспект. «Таке рішення може бути викликане тим, що скінчився термін тримання під заставою і його все одно повинні були відправити до тюрми, – каже Станіслав Речинський. – І це, можливо, була така превентивна акція. Мовляв, не ви мене саджаєте, а я сам».

Карколомна кар’єра українського екс-прем’єра

Лазаренко був прем’єром України у 1996-97 роках. 25 серпня 2006 року американський суд засудив його до 108 місяців ув’язнення й штрафу в 10 мільйонів доларів за відмивання грошей і продаж за кордон майна, добутого незаконним шляхом. Лазаренко знаходився під арештом у США з березня 1999 року. 14 червня 2003 він був звільнений під заставу. Досі він знаходиться під домашнім арештом. В Сполучених Штатах у нього народився син. Наприкінці вересня у США Справу екс-прем’єра Павла Лазаренка направлено до суду для перегляду раніше призначеного терміну покарання.

На початку цього року в інтерв’ю українському журналу «Власть дєнєґ» Павло Лазаренко заявляв, що має намір повернутися до України вже цього року – як тільки буде залагоджено всі судові справи в Сполучених Штатах. Проте, ситуація розвивається так, що Україна навряд чи зможе найближчим часом побачити свого колишнього голову уряду.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG