Доступність посилання

ТОП новини

«Я сів не в той літак…»


Львів – 2 жовтня Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко збиралася у Москву, а Президент Віктор Ющенко – у Львів. Президентський літак зробив вимушену аварійну посадку в «Борисполі». У «столицю» Галичини Віктор Ющенко прибув на іншому літаку, на тому, що буцімто Юлія Тимошенко мала летіти на переговори до російського колеги. Президент і Прем’єр спізнилися. Програма візиту Президента першої особи держави змінювалась тричі, а Прем’єр у Москві таки узгодила меморандум про співпрацю в газовій сфері, але без цін...

«Я сів не в той літак
Спочатку думав я
Що сів у той літак
Але я сів
Не в той літак
Він був
З одним крилом
Другим крилом мав стати
Я
Я
Ним не став»…


Брифінг Віктора Ющенко під час візиту до Львову
Другим крилом Віктор Ющенко не став. Та й навряд чи згадав прекрасну поезію відомого українського поета Миколи Вінграновського, коли через неполадки зі своїм літаком пересідав у нібито прем’єрський.

Уся ця перелітна катавасія перших осіб на Північ і Захід стала черговим приводом для обміну «компліментами» між Кабінетом Міністрів і Секретаріатом Президента. Якщо львів’яни уже звикли до спізнень Віктора Ющенка і програму його перебування змінювали тричі, то для гостей з Європи, які приїхали говорити про бізнесові справи, це стало подивом.

Незрозуміла ситуація з літаками, критика Президента під час брифінгу у Львові діяльності Юлії Тимошенко, як політика і Прем’єр-міністра, стали ще одним підтвердженням, що у тандемі Тимошенко-Ющенко давно немає порозуміння.

Довіри до демократичної коаліції «БЮТ – Наша Україна» у Віктора Ющенка немає. Адже ця пара пережила «роман на стороні». Або цей роман завершується новим шлюбом і морально-етичні речі залишаються в спокої, або треба скасувати те, що суперечить цілям. Таким бачить Президент розв’язку щодо коаліції.

Попри те, що антиконституційні закони скасовують, але чи не будуть вони проголосовані за 10 днів знову? – таке своє запитання Віктор Ющенко залишив без відповіді.

2008-й, на його думку, це рік суцільного популізму уряду. «Коли легким солодким способом пробують завоювати політичні симпатії виборців, дешево, за рахунок дітей і онуків», – зазначив Президент.

Політичний «роман на стороні»

Відтак, подружжя зайшло у тупик. Демократичний «роман на стороні», як висловився Президент, став публічним і тут вихід лише один – розлучення. Тому Глава держави готовий до розпуску парламенту. Він, як сам дав собі визначення Віктор Ющенко, терплячий. А тому дає шанс і час для того, щоб нашоукраїнці і бютівці порозумілись. А в цьому їм аж ніяк не потрібен третій, тобто блок Литвина. Спершу потрібно порозумітись двом.

Арсеній Яценюк, за словами Президента, має залишатись незмінним спікером, а ось кого б Віктор Ющенко хотів бачити у кріслі Прем’єра, не зізнався.

Коаліція БЮТ-Партія регіонів, яка фактично була створена 2 вересня, не реалізувалася тільки через те, що суспільство всім дало «червону картку» – так розмірковував у Львові Віктор Ющенко.

Президент говорив про те, що люди втратили довіру до влади, маючи на увазі лише уряд…

Поки Президент критикував політичну ситуацію в державі, у сусідній залі тривав міжнародний економічний форум. Серйозні бізнесмени у Львів не приїхали, а кілька представників європейських банків аж ніяк не свідчили про інвестиційне зацікавлення Україною.

Недарма кажуть, що гроші люблять спокій, але спокій в Україні — це лише мрія.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG