Доступність посилання

ТОП новини

В Угорщині зі школярами-прогульниками бореться поліція


Угорщина – Тим, як дати дітям добру освіту, в Угорщині переймаються не лише батьки і вчителі. Віднедавна до них долучилася і міська поліція, яка повертає прогульників із вулиць за парти. Експеримент поки що розпочався лише в одному місті, але якщо він виявиться успішним, то роботи в угорських поліцейських побільшає.

Місто Мішкольц є адміністративним центром області Боршод-Абауй-Земплен на північному сході Угорщини; його нерідко називають другою столицею. І саме тут вирішили розпочати експеримент із повернення прогульників до шкіл. Переодягнені в цивільний одяг, правоохоронці передусім заходять до великих торгово-розважальних центрів, патрулюють біля кінотеатрів та кімнат із гральними автоматами і не оминають речових ринків.

Виявилося, що в цих популярних місцях полісмени десятками знаходять учнів, які безтурботно прогулюють уроки в рідній школі. Патрульні записують до своїх блокнотів особисті дані дітей, які, виправдовуючись, пояснюють свою відсутність у школі тим, що у них, мовляв, за розкладом якраз випало «вікно».

«Хочемо дати сигнал школі, що існує проблема»

Дорослі з поліції, проте, не покладаються лише на словесні пояснення малих, а про всяк випадок ретельно перевіряють такі «алібі» підлітків. І ось, власне, для чого. Еріка Семеш, лектор міського відділу поліції з питань профілактики дитячої злочинності наголошує: «Хочемо дати сигнал школі, що існує проблема, аби педагоги звернули більшу увагу на цих дітей разом із їхніми батьками».

Для прикладу, в одному з класів середньостатистичного профтехучилища міста Мішкольц учителі зафіксували майже 8 тисяч пропущених уроків. Причому, діти спричинилися до такого шкільного «рекорду» менше, ніж за місяць. За словами завуча цього навчального закладу Іштвана Шкарупки, з понад однієї тисячі учнів із навчального процесу випадають щонайменше 50 дітей. Педагог розповів: «Ми одразу сповіщаємо батьків про те, що їхні діти прогулюють школу, відтак інформуємо міський відділ освіти і намагаємось спілкуватися з самими учнями-прогульниками».

Учня можуть виключити зі школи, але зробити це важко

В Угорщині адміністрація школи, за законом, має право виключити такого горе-учня вже на підставі 20 пропущених уроків. Але зробити це буває не так просто, особливо коли прогульник, згідно з правовими нормами, зобов’язаний відвідувати школу, тобто до 19 років. До речі, у торгово-розважальних центрах нерідко йдуть назустріч школам Мішкольця. Коли школярі вештаються без діла в супермаркетах, охорона виводить дітей на вулицю.

Та оце й усе, що можна зробити, констатують правоохоронці, відтак персонал крамниці за них жодної юридичної відповідальності не несе. Добре, якщо в цей час поряд перебувають поліцейські з відділу профілактики дитячої злочинності, але таких спеціальних патрульних досить мало. Та й дітлахи останнім часом стали доволі вигадливі – вони спритно ховаються від поліції. І тоді вберегти їх від згубного впливу вулиці стає ще складніше, скаржаться місцеві стражі порядку.

(Угорщина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG