Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт у Верховині: будинок для потерпілих зводять біля трампліна


Івано-Франківщина – Чотири родини у селищі міського типу Верховина під час стихії втратили житло. Дотепер їм шукали місце під будівництво нового – у селищі немає вільних земель. Навколо виділення сім’ї Гаврищуків місця під трампліном спортивної бази олімпійського резерву «Черемош» розгорівся конфлікт. Депутати селищної ради будівництво призупинили. Родина потерпілих залила фундамент. Наближається зима.

Фундамент майбутнього будиноку, на задньому плані гірськолижний трамплін
Хату Гаврищуків зруйнував зсув, мало що вдалося врятувати. Дев’ятеро осіб зараз живуть на спортбазі «Черемош». Позаяк це дві родини, то вони вирішили взяти гроші і самим будуватися. Не знали, що стільки часу забере пошук ділянки.

Марія Гаврищук каже, що згодна вже на будь-яке місце, бо стільки нервів пішло. «Зима йде, а даху над головою нема. П’ять дітей отаких маленьких, 10 років найстаршому. Скільки сонячних днів було, ми б уже збудували», – бідкається жінка.

Вільна земля лише на полонинах

Минулого тижня Гаврищуки залили фундамент на території спортбази, якраз де закінчується викат із трампліну, не знаючи, що є рішення селищної ради про зупинення будівництва. Попереднім рішенням було надано дозвіл на збір документів, а з орендованої спортбазою території вилучено 7 соток землі без узгодження з нею. Кажуть, селищна рада не зорієнтувалася в ситуації або просто її не вивчила.

Секретар селищної ради Петро Антипов зазначає, що іншого виходу не було. «Вільного фонду земельного запасу в селищної ради нема. Якщо є, то в горах, на полонинах. А вимога виділу земельної ділянки для потерпілих: подалі від річки, тобто на рівнині, де не може бути зсуву і т.д.», – каже він.

Із трампліну – на людське обійстя

У Верховині нема ні басейну, ні льодової арени, а от стрибки з трампліна тут люблять і культивують давно. На захист трампліну піднялися тренери і батьки вихованців СДЮШОР. Серед них мама учасника Олімпійських ігор в Турині Володимира Бощука. Каже, що два її сини тут тренуються, менший теж за старшим тягнеться. 14 років займається Василь Зеленчук – кандидат у майстри спорту, був членом національної збірної. Його батько Михайло Зеленчук каже, що в Україні не так багато трамплінів. «Будь-якою ціною це треба відстояти, бо цей трамплін будували силами спортсменів», – наголошує він.

Якщо дивитись від дороги, майбутня хата розташується якраз під трампліном. Від нього до дороги 120 метрів – якщо влітку при штучному покритті для відкату потрібно менше траси, то якраз стільки взимку проїде спортсмен, особливо недосвічений. Тут уже йдеться про загрозу здоров’ю дітей, каже старший тренер області зі стрибків із трампліна Василь Прокоп’юк.

«Неможливо буде спинитися взимку спортсменові, який навіть буде стрибати з 50-метрового, не говорячи про 70-ти чи 90-метровий трамплін. Інше питання: ніхто з тренерів не пустить», – переконаний Василь Прокоп’юк.

І потерпілим допомогти, і не нашкодити спорту

Тренери спортшколи, а також заступник голови обласного відділення Національного олімпійського комітету Мирослав Карабін вважають, що під загрозою майбутнє цього виду спорту у Верховині. Розроблена документація на будівництво нового 90-метрового трампліна, але будинок на трасі може стати серйозною перешкодою. Чи відповідатиме тоді гірськолижна траса міжнародним стандартам?

Голова райдержадміністрації Петро Кермощук, у минулому сам стрибун, настоює, щоб потерпілі продовжували будівництво. Мовляв, «важко знайти землю там, де її нема». Але не вважає, що це нашкодить спортбазі.

Районна влада обіцяє з облаштуванням захисної естакади, щоб зробити безпечними стрибки спортсменів. Один із попередніх керівників району, тепер пенсіонер, шанований у Верховині чоловік Петро Пониполяк вважає, що конфлікту можна було уникнути.

«Наша традиційна хвороба – це кабінетне вирішення. Зібрали б громаду – спортивну чи взагалі – порадитися. Тому що ні громаді, ні спортсменам, ні цим людям, яким дали землю, ті проблеми не потрібні», – зауважив Петро Пониполяк.

Для майбутнього району сучасні трампліни – це і перспективний вид спорту, і пов’язаний з ним розвиток туризму. Остаточне рішення повинна ухвалити сесія селищної ради. А родина Гаврищуків із острахом чекає на холоди, які у горах приходять швидко.

(Івано-Франківщина –Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG