Доступність посилання

ТОП новини

Марні сподівання Тимошенко (європейська преса)


Рим – Європейські видання коментують підсумки газових переговорів у Москві між Юлією Тимошенко та Володимиром Путіним. Поза тим італійська преса активно обговорює нові випадки расизму в країні і вітає перший гол Андрія Шевченка після його повернення до «Мілану».

Як пише видання La Repubblica, газові торги з Росією проходили на тлі запеклої гризні між колишніми героями Помаранчевої революції. Суперечка між Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко та Президентом Віктором Ющенком поширюється на всі сфери, навіть на піднебесну. Газета детально інформує про непорозуміння з літаками для офіційних поїздок, внаслідок чого Тимошенко спізнилася на зустріч із Путіним. Ціна на газ залишається таємницею, продовжує La Repubblica, а зима вже на порозі, і повертатися до Києва, не збивши високих розцінок на енергоресурси, означає втрату популярності. На думку оглядача, пані Тимошенко розраховувала на підтримку Путіна, але даремно. Він дорікнув їй навіть за постачання Україною зброї до Грузії.

Оптимістичніше дивиться на результат московської зустрічі коментатор французької газети Le Figaro: Київ і Москва намагаються пом’якшити розходження. Глави урядів домовилися поступово упродовж трьох років збільшувати ціну на російський газ, що надходить до України. На думку видання, це дозволить уникнути щорічних суперечок та погроз стосовно перекриття газового крану.

Італійська Corriere della Sera, як і решта національних видань, приділяє увагу останнім випадкам побиття іноземців азійського походження, мусульман. «Італія не є расистською країною, але повторення подібних фактів насильства свідчить про дискримінацію іноземців», — наголосив в інтерв’ю газеті архієпископ Аґостіно Маркетто, секретар ватиканської ради у справах мігрантів. Він зауважує, що італійці завжди славилися своєю гостинністю і толерантністю до чужинців. Нині ситуація дуже загострилася, каже архієпископ, бо збільшилася кількість тих, хто стукає у наші двері. Ватиканський чиновник закликає освітні заклади, мас-медіа, церкву і політиків переосмислити ставлення до іноземців і діяти відповідно, бо в іншому випадку неприйняття чужинця загрожує країні надзвичайною ситуацією.

«Шева на сьомому небі від щастя» – під таким заголовком Corriere dello Sport розповідає про перший гол українського нападника Андрія Шевченка відтоді, як наприкінці серпня він повернувся до клубу «Мілан». 2 жовтня на турнірі кубку УЄФА червоно-чорні перемогли у матчі зі швейцарським «Цюрихом» з рахунком 1-0. Автор єдиного голу — вкрай задоволений Андрій Шевченко — сказав, що після двох років відсутності у команді довго шукав цієї нагоди і врешті-решт він отримав потрібний заряд енергії для подальших поєдинків. Corriere dello Sport нагадує, що останній гол у складі «Мілану» на єврокубковому турнірі український форвард забив у 2006 році у ворота французького «Леону».

La Repubblica розповідає про оригінальну презентацію у Римі гастрольного турне американської актриси і співачки Лайзи Мінеллі. На імпровізованій сцені біля знаменитого водограю «Фонтана ді Треві» Мінеллі влаштувала невеличке шоу, під акомпанемент своєї найвідомішої пісні «Нью-Йорк, Нью-Йорк». Концертний тур Італією розпочнеться виступом у столиці наприкінці жовтня. Як сказала Лайза Мінеллі, вона з нетерпінням чекає можливості співати перед римською публікою, щоб ушанувати пам’ять свого батька Вінсента Мінеллі, американського режисера італійського походження.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG