Доступність посилання

ТОП новини

Чернівці відзначають 600-річчя


Чернівці – Завтра Чернівці офіційно розпочнуть святкувати 600- літній ювілей. Очікується приїзд багатьох українських та закордонних делегацій. Має приїхати Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, обіцяв бути й Президент Віктор Ющенко. Їх випередила омбудсмен України Ніна Карпачова. Вона сьогодні зустрічалася зі студентами Чернівецького національного університету. Нагороджувала відзнаками за мужність членів обласної Федерації туризму за особисту мужність яку вони проявили, рятуючи людей під час липневої повені.

Поки в міській ратуші готуються до прийому високих гостей, а будівельники наводять лад на фасадах будинків в історичній частині міста, чернівчани, принаймні останній тиждень, уже живуть в атмосфері свята.

Два дні в Чернівцях триває вечір українського кіно. Його натхненник – переможець цьогорічного фестивалю короткометражного фільму «Відкрита ніч» Дмитро Сухолиткий-Собчук присвятив цей вечір саме до Дня міста.

Переглянути 22 короткометражні аматорські та студентські стрічки вчора прийшло майже 200 чернівчан. Переважно молодь, серед глядачів, однак, були і люди старшого покоління. Коли вони ділилися враженнями від перегляду, всіх об’єднував позитивний настрій.

– Всі фільми сподобалися, я не можу зупинитися на одному. Багато фільмів старих, які зняті 20 років тому. Із нових фільмів мені сподобалась стрічка «Метелик». Переважна частина, відсотків 70 картин, мені сподобалися.

– Я ставлюсь дуже позитивно до такого роду заходів. Я б навіть довше просидів, ніж дві голини. Мені багато фільмів сподобалися, але особливо картина «Крила» – потужна! І хоч фільм «Отроцтво я бачив на презентації – із задоволенням подивися іще раз.

– Популяризація таких вечорів – добра задумка. Адже молодь повинна культурно і духовно розвиватися. Я гадаю, такі вечори зближують!


«Для мене День міста – це люди, а не архітектура»


Організатор кіновечора, чернівчанин Дмитро Сухолиткий-Собчук збирається з друзями святкувати День рідного міста. «Із друзями погуляємо по місту. Власне, для мене День міста – це люди, а не архітектура, яка не готова, і ясно, що вона не готова через ці повені, а можливо, і не через це.У будь-якому разі, ми всі знаємо нашу систему, яка не досконала, у нас завжди все робиться в останню ніч, як-небудь... Але це не головне. Головне люди. Які приїдуть сюди, які тут живуть: заради них я приїхав, і заради них і цей вечір короткометражного кіно».

Разом із Дмитром Сухолитким-Собчуком до гуляння містом та спілкування з друзями приєднаються й інші земляки. Багато з них нарікають на те, що місто не належно підготовлене до свята – ремонт не скрізь закінчений, вулиці доробляють в останній момент, але незважаючи на це, настрій святковий і святкувати будуть.

– Ви знаєте, місто не готове до 600-річчя свого, не встигли вони його підготувати. Причому, на самих центрових точках видно, що великі недоробки. А чернівчани, як чернівчани – відзначає по-своєму кожний. Хто серйозно підходить до цього як до Дня міста, а хто сприймає цей день як відпочинок простий – привід виїхати за місто. Ми особисто братимемо участь у всіх головних акціях, бо ми палкі чернівчани, мало того, ми історики – ми живемо з цим містом, його досліджуємо. Тому ми співпереживаємо, тому нам трохи прикро, що гості, які сюди приїдуть із усіх країн, із усіх міст, побачать їх не в такому ошатному вигляді, як хотілося б.

– Я особисто не готувався, тому що мої роки пов’язані вже з домашніми клопотами, з хазяйством. Але настрій все одно добрий. Я дякую Федоруку (Микола Федорук – міський голова – ред.), що він так відбудував, підкрасив доми, Кобилянську. Але, ви знаєте, раніше Кобилянська краща була у сорокові роки (вулиця Ольги Кобилянської
– головна пішохідна вулиця Чернівців – ред.).

«Книгарень було більше, ніж пекарень»

О 17-й годині сьогодні на Центральній площі Чернівців біля входу у Галерею «TRAFIK» урочисто відкрили пам’ятник «Трояндам, якими підмітали тротуари Чернівців». В основі ідеї пам’ятника – слова німецького журналіста Георга Гайнцера, які він сказав про «золоті часи» міста: «Чернівці на півдорозі між Києвом і Бухарестом, Краковом і Одесою – були таємною столицею Європи, де тротуари підмітали букетами троянд, а книгарень було більше, ніж пекарень».

У церемонії відкриття взяли участь художник Анатоль Федірко, керівник «Української Книги» Олег Хавич, онук останнього цісаря Австро-Угорщини Карл фон Габсбург, делегація австрійської землі Карінтія.

За словами ініціатора відкриття пам’ятника Олега Хавича, цей проект не просто збереження пам’яті про славне минуле міста. Чернівці, яке забудовується сучасними висотними будинками, на його думку, нагально потребують камерної міської скульптури, яка б відповідала духу середмістя, яке було сформоване ще у 19-му — на початку 20-го століть.

«Наш пам’ятник буде і подарунком інтелектуальної громади Чернівців рідному місту, і водночас своєрідною відповіддю Церетелі та його безграмотній у мистецькому сенсі грамоті», – з зауважив художник Анатоль Федірко.

Автори проекту сподіваються, що цей пам’ятник на центральній площі міста стане привабливим туристичним місцем не тільки для гостей свята у Дні міста, але й майбутніх гостей, які захочуть відчути дух старих добрих Чернівців.

(Чернівці – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG