Доступність посилання

ТОП новини

Путін похвалив білоруські вибори


Зустріч Володимира Путіна в аеропорту Мінська, 6 жовтня 2008 р.
Зустріч Володимира Путіна в аеропорту Мінська, 6 жовтня 2008 р.

Мінськ – Російський прем’єр Володимир Путін сьогодні перебував у Мінську, де він зустрічався з білоруським колегою Сергієм Сідорським та президентам Олександром Лукашенком. Нагода для візиту – засідання Ради міністрів Союзної держави Білорусі та Росії.

Перед візитом повідомляли, що будуть обговорені і проблемні питання двосторонніх відносин, зокрема щодо розташування елементів системи російської протиракетної оборони на території Білорусі.

Про якесь рішення поки що не відомо і, мабуть, не варто його дуже швидко очікувати. Інформація на цю тему останнім часом надходила лише з російської сторони. Білоруська влада особливо не коментує цю тему.

Тривають перемови між військовими відомствами Білорусі та Росії щодо створення Об'єднаної системи протиповітряної оборони Білорусі та Росії, але тривають вони вже понад 5 років. Мінськ і Москва ніяк не можуть домовитися, хто має командувати цією спільною системою.

Сьогодні знову було заявлено, що Москва готова ще до кінця року підписати цю угоду. Але міністр оборони Білорусі Леонід Мальцев відмовився прогнозувати якісь терміни. Насправді Мінськ, який тепер почав покращувати свої стосунки із Заходом, напевно не готовий ні до створення спільної з Росією системи протиповітряної оборони, ні до розташування елементів якоїсь російської системи ПРО на своїй території.

Мінськ й далі не бажає визнавати Абхазію і Південну Осетію

Москва останнім часом тисне на Мінськ, вимагаючи визнати незалежність грузинських сепаратистських регіонів Абхазії та Південної Осетії. Російський прем'єр Путін не домігся і тут якогось поступу.

Ще перед приїздом Путіна до Мінська анонімне джерело в російському уряді повідомило, що Москва не буде просити Мінськ про визнання Абхазії та Південної Осетії і пов'язувати це питання із ціною на російський газ для Білорусі. Президент Білорусі раніше заявляв, що це питання розгляне новий білоруський парламент. А він почне засідання лише наприкінці місяця.

Сьогодні ж Володимир Путін похвалив парламентські вибори в Білорусі, він заявив, що вони пройшли на високому організаційному та політичному рівні і свідчать про підтримку білоруським народом політики президента Лукашенка. Нагадаємо, що ці вибори не були визнані ОБСЄ демократичними.

Пан Путін серед іншого сказав, що розраховує на вирішення проблемних питань у двосторонніх відносинах, у тому числі і на законодавчому рівні.

Скільки платитиме Білорусь за російський газ?


Сьогодні фактично розпочався діалог між Білоруссю та Росією і з приводу іншого важливого для сторін питання – умов постачання та ціни російського газу для Білорусі на наступний рік.

Нині Білорусь одержує російський газ майже по 130 доларів за тисячу кубометрів. Російський посол у Мінську Олександр Суріков днями сказав, що можлива ціна газу для Білорусі складатиме 250 доларів, а сьогодні джерела в російський делегації озвучили цифру у 200 доларів.

Раніше прем'єр Білорусі Сергій Сідорський сказав, що ціна газу не має перевищувати 140 доларів за тисячу кубометрів. Але зрозуміло, що це лише початок переговорів, котрі, очевидно, не завершаться раніше грудня.

(Мінськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG