Доступність посилання

ТОП новини

Що знали про Голодомор 1932-33 років за Збручем?


Варшава – У Варшаві завершується робота над українсько-польським дослідженням про Голодомор. Польські архіви зберегли багато документів, які розповідають про те, що було відомо польській владі, спецслужбам та пресі, а отже і громадськості, про трагедію, що розгорталася на початку 30-х років на другому боці прикордонної ріки Збруч. Наприкінці листопада книгу, яка стала результатом багаторічної дослідницької роботи із розсекреченими документами з українських, польських та російських архівів, мають презентувати у Києві.

За 12 років дослідницької роботи польські та українські вчені оприлюднили 7 томів документів про Голодомор в Україні. З польського боку дослідницький проект координують Інститут національної пам’яті та Міністерство внутрішніх справ, а з українського боку Національна Академія Наук України та державний архів СБУ.

Дослідник Мацей Маєвський з Інституту національної пам’яті розповів Радіо Свобода, які саме документи потраплять до книги з польських архівів. «Проект завершиться у листопаді публікацією збірки документів. У книзі вміщені документи про голод в Україні. Там є свідчення про те, як до повідомлень про Голодомор, до подій, що відбувались в СРСР, ставилися українці, які проживали в межах тодішньої польської держави. У книзі є також документи, починаючи з 1928 року, про ситуацію українського села в СРСР».

Які ж архівні фонди досліджують польські та українські вчені? Мацей Маєвський зазначив: «Ми користуємося фондами українських та польських державних архівів, зокрема СБУ. Якщо ідеться про польські архіви, тоді слід зазначити, що ми досліджували документи колишніх польських служб розвідки, також документи дипломатичних установ, які оперативно звітували про події в Україні в 1932- 33 роках».

Презентація книги насамперед відбудеться в Києві, а вже згодом у Польщі. Документи опубліковані мовою оригіналу, тобто українською, російською та польською мовами. Невдовзі книгу мають перекласти англійською мовою.

Фотовиставка про Голодомор викликала великий резонанс серед поляків

Із архівних документів, що зберігаються у Польщі, краківське відділення Інституту національної пам’яті підготувало фотовиставку про голод в Україні 1932-33 років. Виставка, починаючи з березня, побувала у багатьох польських міст, зокрема, в Кракові, Вроцлаві, Познані, Ґданську. І всюди вона викликала великий інтерес.

Презентація фотовиставки поєднується із заходами, мета котрих – вшанування пам’яті жертв Голодомору в Україні.

Кілька таких акцій відбудеться в листопаді. Про них розповів польський дослідник Голодомору Роберт Кузнеж: «14 листопада у Кракові за ініціативою Генконсульства України проходитиме наукова конференція про Голодомор. 18 листопада в центрі Кракова, неподалік греко-католицької церкви відкриватимуть пам’ятник жертвам голоду в Україні. А наприкінці листопада у Любліні пройде наукова конференція про Голодомор».

Польські вчені говорять, що на цьому їхня спільна робота з українцями не припиниться, оскільки попереду ще великий шлях до усвідомлення та оцінки тих страшних подій.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG