Доступність посилання

ТОП новини

Радован Караджич хоче скасувати його звинувачення


Колишній лідер боснійських сербів стверджує, що йому обіцяли імунітет від судового переслідування.

Як мовиться в його поданні в понеділок до Міжнародного кримінального трибуналу в справах колишньої Югославії, він просить Гаазький трибунал наказати прокурорам видати всі наявні в них матеріали, що стосуються нібито угоди Радована Караджича з тодішнім посланцем США Ричардом Голбруком.

За твердженням Караджича, він уклав у липні 1996 року з Голбруком угоду, що отримає імунітет від переслідування Гаазьким трибуналом в обмін на свій відхід із політики. Голбрук категорично відкидає ці твердження.

Наразі на Караджича чекає в Гаазькому трибуналі 11 пунктів звинувачення в геноциді, злочинах проти людяності й воєнних злочинах часів боснійської війни 1992–1995 років, коли він був президентом створеної на частині Боснії Республіки Сербської.

Головні з них – звинувачення в геноциді через понад 43-місячну облогу боснійської столиці Сараєва 1992–1996 років, у якій загинули від 10 до 12 тисяч осіб, і в співучасті в геноциді, а саме у влаштуванні різанини в Сребрениці, коли війська боснійських сербів знищили в цьому боснійському місті 1995 року близько 8 тисяч чоловіків і підлітків, босняків-мусульман.
XS
SM
MD
LG