Доступність посилання

ТОП новини

Розпуск парламенту? Вибори ректора Київського університету ім. Т.Шевченка. (Огляд преси)


Київ – Попри те, що Віктор Ющенко не розпустив парламент 3 жовтня (на 30-й день після виходу нунсівців із коаліції), ідеї дострокових виборів він не облишив, стверджує, посилаючись на заяви народних депутатів «Газета 24». Серед можливих майбутніх сценаріїв деякі парламентарії виокремлюють два. Перший – припинення повноважень ВР без подальших виборів із метою запровадити пряме президентське правління. Другий – несподіваний союз Партії регіонів, блоку Литвина й більшої частини НУ–НС. Утім, більшість депутатів, опитаних газетою, більше схиляються до першого варіанту розвитку подій. Проте вони вважають, що зберегти Раді життя ще можна. «Єдине, що могло б утримати президента від розпуску парламенту, – внесення змін до виборчого законодавства і повернення до мажоритарної системи », зазначають експерти «Газети 24».

В цьому ж числі видання розповідає і про ситуацію в Київському університеті ім. Тараса Шевченка. Університет давно потребує реформ, наголошує «Газета 24». Незважаючи на те, що ВНЗ лідирує майже в усіх рейтингах вітчизняних навчальних закладів, і викладачі, й студенти регулярно скаржаться на зниження якості освіти й говорять про зростаючу корупцію. Найближчими днями будуть оприлюднені програми всіх претендентів на ректорське крісло. Каменем спотикання стане, найімовірніше, майно й, насамперед, землі університету. Стаття називається «В університеті вже вибори».

За час навчання у ВНЗ практично кожен студент зустрічається з проблемою захисту своїх прав. Склавши перелік основних конфліктних ситуацій, газета «Сегодня» звернулася до фахівців Міносвіти, а також в державні та громадські організації, які можуть допомогти студентам. Про найпроблемніші варіанти студентського життя і шляхи їх вирішення розповідається в статті «Студент, знай свої права».

Проблеми банків з погашеннями кредитів і поголовні неплатежі позичальників вилилися минулого тижня в глобальну кризу довіри, стверджує «Ділова столиця». Щоб не збільшувати портфелі проблемних позик, банкіри поступили просто – практично повністю згорнули кредитування. Частково врятувати положення зможуть тільки чиновники, оскільки банкіри упевнені, що самостійно ринок не подолає кризову ситуацію.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG