Доступність посилання

ТОП новини

Рівняни готують громадське віче перед виборами міського голови


Рівне – У розпалі підготовка до виборів міського голови Рівного. Громадськість міста вимагає від політиків висунути єдиного кандидата від демократичних сил на цю посаду.

Заяви на реєстрацію кандидатами на вибори міського голови Рівного на сьогодні подали дев’ятеро претендентів, однак основні політичні гравці такі, як БЮТ і «Наша Україна», досі мовчать. Тим часом членів Громадської Ради, які представляють різні громадські та релігійні організації, турбує ця ситуація, адже, як заявив співголова Ради Володимир Ільчук, рівняни не хочуть повторення київського варіанту, коли через розпорошення голосів близькі за духом сили програють.

Тож чекаючи Постанови Верховної Ради про призначення виборів міського голови Рівного, Громадська рада міста упродовж півроку проводила опитування серед рівнян та визначала параметри, яким має відповідати майбутній спільний кандидат, – розповів співголова Громадської Ради Микола Панащук.

«Теза – міський голова повинен належати громаді, а не якійсь одній партії, і виконувати саме її доручення», – каже Микола Панащук.

Серед основних вимог до кандидата – знання міського господарства та його проблем, спроможність до залучення інвестицій, нестандартного та швидкого зрушення житлової проблеми, готовність до першочергового впорядкування вулиць і дворів, зупинення вакханалії в земельних питаннях, наявність реального плану подачі цілодобово гарячої води, реальний план підтримки людей похилого віку та створення стартових умов для молодих, а ще –відкритість, патріотизм та підтримка національної культури. Для того, щоб обрати такого кандидата, Громадська рада скликатиме загальноміське віче, учасники якого – міські активісти – голосуватимуть за… спільного кандидата, обираючи з п’яти-шести оптимальних згідно соцопитувань кандидатур одну – повідомив відповідальний секретар Громадської ради Михайло Назарук.

«Буде три-чотири, максимально п’ять кандидатів, з якими варто говорити і які щось можуть запропонувати громаді, і які можуть потягти оцей міський віз. У залі буде більше семисот людей», – повідомив Михайло Назарук.

Громадське віче такого плану відбудеться в Україні вперше

Відповідальний секретар громадської ради Михайло Назарук, повідомив, що взяти в ньому вже зголосилися представники місцевих осередків БЮТу, Народної Самооборони та Демократичної партії. Про свою відмову брати участь у виборах міського голови офіційно оголосив під час Круглого столу і заступник Голови виконкому Народної Самооборони, рівнянин Сергій Луценко.

«Адже на сьогодні в місті, де я живу з семи років, постало питання забезпечення нормальної життєдіяльності. Для цього є три-чотири гідних кандидатури. Між якими йдуть перемовини, але я вважаю, що це має бути кандидат міської громади», – зазначив Сергій Луценко.

Разом з тим проведення позачергових виборів міського голови у Рівному опинилося під загрозою зриву – повідомив співголова ради Микола Панащук: «Є досить серйозні, поза межами Рівного, сили, які в цьому зацікавлені. Спостерігаємо нині нероботу, пасивність міської територіальної виборчої комісії».

Нині міська рада підтвердила повноваження чинного голови, котрого ніхто не може знайти, та затвердила заступником голови людину, яка цих обов’язків не виконує. Ще п’ятеро членів комісії попередньо подали заяви про неможливість працювати в ТВК з різних причин.

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG