Доступність посилання

ТОП новини

Чи хтось викрав «Очаков»?


Доки Севморзаводу
Доки Севморзаводу

Севастополь – Скандальна ситуація виникла довкола великого протичовневого корабля Чорноморського флоту Росії «Очаков». Представники молодіжної організації «Студентське братство» повідомили, що російські військові намагалися вивести за межі України цей корабель, що перебував під арештом через борги. Коли ж це не вдалося через протест портових властей Севастополя, то буксири Чорноморського флоту відтягнули судно, яке перебувало на ремонті в українських доках Севастопольського морського заводу, до причалів однієї з російських військових частин.

У диспетчерській службі Севастопольського морського торгового порту повідомили, що наприкінці вересня представники командування Чорноморського флоту Росії зробили запит диспетчеру про дозвіл на перебазування великого протичовневого корабля «Очаков» із доків Севастопольського морського заводу, де він майже 20 років проходив ремонт.

Проте, за позовом керівництва Севморзаводу, яке висунуло Чорноморському флотові Росії фінансові претензії, портові власті Севастополя наклали арешт на цей російський корабель. Росіяни ж, як повідомило «Студентське братство», силами двох військових буксирів «Шахтьор» та СБ-5 відтягли арештоване судно на територію російської військової частини, не заплативши українському заводу за виконані роботи. Лідер «Студентського братства» Олег Яценко назвав дії російської сторони «піратським захопленням судна». Він закликав український уряд відреагувати на такі дії російських військових.


Великому кораблю – велике плавання?

Великий протичовневий корабель «Очаков», що за класом аналогічний флагману ЧФ Росії ракетному крейсеру «Москва», був закладений 1969 року, спущений на воду 1971, а 1973 року – включений до складу Червонопрапорного Чорноморського флоту СРСР. Наприкінці 80-х років розпочався заводський ремонт корабля, але через розпад Радянського Союзу він так і не закінчився. У 1993 році на кораблі, що перебував у доці, виникла велика пожежа. Після розподілу Чорноморського флоту «Очаков» відійшов російській стороні, яка, зрештою відновила ремонт корабля.

Загалом сума фінансових претензій з боку українського підприємства – комерційна таємниця, її в дирекції Севморзаводу не називають. Але відомо, що йдеться про кілька мільйонів гривень. В прес-службі ЧФ Росії заявили, що офіційно не коментуватимуть цю ситуацію, але неофіційно повідомили, що «Очаков» уже давно списаний і його ніхто не збирався виводити за межі України. Мовляв, конфлікт інспірує «Студентське братство».

Водночас в російській пресі з’явилися повідомлення, що насправді цей корабель росіяни хочуть модернізувати, оснастити найсучаснішим обладнанням та озброєнням, підготовити до океанського плавання і зробити флагманом Чорноморського флоту Росії. Спростувань цієї інформації поки що не було.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG