Доступність посилання

ТОП новини

«Рецепт працевлаштування». Чи легко в Україні знайти роботу?


На ярмароку вакансій
На ярмароку вакансій

Компанії-роботодавці відкрили у Києві виставку, на якій проведуть ярмарок вакансій.

Ярмарок вакансій

На одного безробітного киянина, за офіційною статистикою, є п’ять вакансій. А на ярмарку вакансій вибір – у кілька разів більший. Інша справа, що скільки б не було пропозицій, далеко не всі, хто шукає працю, підходять роботодавцям. Шукають роботу на ярмарку вакансій і студенти-другокурсники, і навіть пенсіонери, дарма, що військові. Українські та міжнародні компанії пропонують найрізноманітніші вакансії і представляють різні сфери діяльності. Це і провідні телеканали, і пресові видання, і готельний бізнес, і компанії мобільного зв’язку, і банки та сфера обслуговування.

Пропозицій безліч. Але до кожної з посад є певні вимоги, говорить менеджер по роботі з персоналом однієї з компаній-учасниць. «Для нас важливо, щоб людина вміла працювати із клієнтами, вміла, наприклад, продавати. Специфіці роботи ми навчаємо. Є вакансії, де не вимагається досвід роботи, це телефонні оператори, секретарі тощо». Багато з присутніх залишають компаніям-роботодавцям заздалегідь підготовані резюме або ж заповнюють анкети на місці.

«Через знайомство»

У столиці завжди легше знайти роботу, на те вона й столиця. Що і підтверджують офіційні дані: у Києві без роботи - кожен трьохсотий працездатний мешканець. Для порівняння, на Львівщині – кожен тридцятий. Кореспондентка Радіо «Свобода» Галина Терещук дізнавалася, завдяки яким чеснотам львів’янам вдається працевлаштуватися. І констатує: перевагу мають не претенденти з багатим досвідом чи високим рівнем професіоналізму, а ті, хто може похвалитися високим знайомством.

Батько-суддя, син-адвокат, донька чи невістка-нотаріус – така схема родинного бізнесу у Львові доволі поширена. Без знайомств у галузі права чи медицини не обійтись.

Зазвичай по рекомендації працевлаштовуються в усі державні структури. Близько 90% працівників обласної ради та адміністрації були прийняті на роботу на чиєсь прохання. Як правило, конкурси оголошуються задля дотримання закону, а реально на ту чи іншу посаду вже є людина.

Львів’янка Оксана Кирчів три роки викладала англійську мову в польській школі у Любліні. Повернувшись на батьківщину, не лише професійно володіла англійською, але й польською, мала досвід учителювання, але добру роботу досі не знайшла. Свої досьє надсилала у десятки фірм та установ, але без рекомендацій не хотіли навіть зустрічатись. Нині жінка заробляє на життя приватними уроками. Оксана розповіла, що в маленьких польських містечках, на відміну від Варшави чи Кракова, теж важлива для роботодавців рекомендація його знайомих. « Там теж потрібні знайомства, чимало поляків, не працевлаштувавшись у Любліні, виїхали в Ірландію. Але все ж таки професійність людини важлива».

Не варто перебільшувати значення кумівства, протекції, хабарництва під час працевлаштування, переконує Віктор Хмельовський, президент Спілки орендарів і підприємців України, шеф-редактор журналу «Роботодавець». Він упевнений, що визначальним у працевлаштуванні є саме професіоналізм працівника.

Безробіття в столиці та на периферії

У Криму рівень безробіття – такий же, як по всій Україн: близько двох відсотків. Але до традиційних труднощів у пошуку роботи на півострові додаються ще й етнічні, стверджує кореспондент Радіо «Свобода» Володимир Притула.

За офіційними даними, найбільше людей, які втратили роботу – у степових районах, саме там найбільша частка кримськотатарського населення. Експерти називають кілька причин, серед яких і високий рівень ксенофобії в Криму, і слабка інтегрованість репатріантів у соціально-економічне життя автономії.

Отже, якими повинні бути перші кроки того, хто взявся за пошук роботи? Менеджер з персоналу Інна розповіла нам, з чого почала б вона.
Написавши хороше резюме, можна розносити його в місця бажаної праці. Також можна звернутися в кадрову аґенцію. В кадрову, а не рекрутингову, бо остання більше орієнтована на замовника, а не шукачів роботи.

Від п’яти вакансій на одного безробітного у столиці - до однієї вакансії на двадцять шукачів роботи в провінції. Такою є офіційна статистика щодо працевлаштування в Україні. Чиновники звітують про зниження безробіття з дев’яти відсотків п’ять років тому до двох відсотків зараз. Але українці вважають безробіття однією з головних економічних проблем держави (про це свідчать соціологи). Також в Україні зростає рівень безробіття серед молоді. За офіційними даними, шукачів роботи серед тих, кому «до тридцяти п’яти» удвічі більше, ніж серед тих, кому «за тридцять п’ять» років.

Глас народу:

Коли ви шукали нову роботу, що допомогло її знайти?

- Знайшла роботу завдяки знайомствам. Родичі мені допомогли.

- Знайшов роботу через газету. Подзвонив, приїхав. Подивилися на мене – сказали йти працювати.

- Мені важко було влаштуватися. Думаю, мені не вистачає вищої освіти.

- Зараз влаштуватися по професії можна лише через знайомих.

- Я поки шукаю роботу. Роблю це через знайомих. Вже є пропозиції.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG