Доступність посилання

ТОП новини

Зброя з викраденого українського судна дійсно може призначатися для Південного Судану


Агентство Reuters і телерадіокорпорація BBC повідомляють у вівторок, що ознайомилися з судновим маніфестом, де отримувачем вантажу назване Міністерство оборони Республіки Кенії, але в коді контрактів записано абревіатуру MOD/GOSS. MOD – це звичне англійське скорочення слів «Міністерство оборони», а літерами GOSS позначають Уряд Південного Судану.

BBC публікує й зображення однієї зі сторінок цього маніфесту.

Судно «Фаїна», про яке йдеться, має на борту вантаж із 33 танків Т-72, 6 ракетних систем залпового вогню, 6 зенітних установок, 150 гранатометів і майже 14 тисяч 125-міліметрових артилерійських снарядів.

Це судно з екіпажем із 17 громадян України, 3 громадян Росії (один із них по тому помер) і 1 мешканця Латвії без громадянства викрали 25 вересня пірати біля берегів Сомалі.

Офіційні представники України і Кенії одноголосно запевняють, що йдеться про легальну закупівлю Кенією зброї в України.

Але кенійська преса і громадські діячі дедалі більше твердять, що Кенія була лише прикриттям і транзитною країною на шляху цієї зброї до Південного Судану. Цей суданський регіон має широку автономію, власний уряд і власну армію і перебуває в напружених відносинах із центральним суданським урядом.

Оглядачі звертають увагу, що військо Кенії має американські і британські озброєння і навряд чи додавало б до них зброю радянських зразків; натомість саме таку зброю, за даними дослідників, уже має Південний Судан.

У кенійському портовому місті Момбасі суд вирішив у вівторок звільнити з досудового утримання під заставу в 2 тисячі 700 доларів представника Східноафриканської програми допомоги мореплавцям Андрю Мванґуру, який був одним із перших, хто заявив, що зброя прямувала до Судану. Йому висунули звинувачення в поширенні заяв, що викликають громадське занепокоєння.

До цього додане звинувачення, що в нього знайшли 4 цигарки з маріхуаною. Як заявляє адвокат Мванґури, їх вочевидь підкинула поліція під час затримання. За його словами, влада просто хоче закрити діячеві рота.

Не цілком зрозуміло, наскільки законне можливе постачання зброї до Південного Судану.Ніяких санкцій Ради Безпеки ООН проти цього регіону не існує. Але в Росії міністр закордонних справ Сергій Лавров наприкінці минулого тижня заявляв, що ймовірний продаж зброї до Південного Судану був би «порушенням прямих заборон, запроваджених за лінією Ради Безпеки». При цьому він не уточнював, які заборони мав на увазі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG