Доступність посилання

ТОП новини

Ісландія йде на надзвичайні фінансові заходи


У країні в вівторок націоналізували другий за розміром банк країни Landsbanki за надзвичайним законодавством, ухваленим щойно попереднього дня.

Курс ісландської крони, який на торгах упав відразу на чверть, твердо прив’язали до євро.

Уряд країни також оголосив, що проведе переговори з Росією про надання Ісландії позики на 4 мільярди євро.

Спершу центральний банк Ісландії повідомив, що домовленості вже досягнено. Після заперечень із боку Росії уточнили, що переговори почнуть найближчими днями. Як очікують, ісландські представники мають відразу вирушити до Москви.

А Управління фінансового нагляду Ісландії оголосило, що всі банківські внески в країні мають повну 100-відсоткову гарантію.

Напередодні, пізно ввечері в понеділок, прем’єр-міністр Ісландії Чеїр Хільмар Хорте заявив, що перед країною стояла реальна загроза національного банкрутства.

Ухвалений у понеділок увечері голосами і владного альянсу, і опозиції закон надав урядові широкі права диктувати дії в банківництві, аж до примусового об’єднання банків чи оголошення їх банкрутами.

Національний банк і Управління фінансового нагляду Ісландії також отримали право на інші втручання, такі, як націоналізація банківських інституцій чи створення нових, скликання зборів акціонерів і обмеження повноважень правлінь банків.

Лише минулого тижня уряд Ісландії вже мусив перебрати контроль над третім за розміром банком Glitnir.
XS
SM
MD
LG