Доступність посилання

ТОП новини

Завершився перший сезон українсько-польського археологічного проекту


Варшава – У Варшаві польські та українські вчені підсумували перший сезон українсько-польського археологічного проекту. Археологи досліджували в Криму територію стародавнього грецького міста Тірітаке.

Нещодавно представники обох держав урочисто відзначили завершення першого сезону нового українсько-польського археологічного проекту «Боспорське місто Тірітаке».

Учасниками проекту, що триватиме 5 років, є варшавський Національний музей та Історико-археологічний музей міста Керчі, а також український фонд «Деметрa».

У рамках згаданої наукової програми, директором якої є відомий український археолог Віктор Зінько, були проведені археологічні розкопки, реставраційні роботи, комплексне дослідження території стародавнього грецького міста Тірітаке, що від 5 століття до нашої ери знаходилось у межах Боспорського царства. Польські археологи під час розкопок відкрили стародавню кам’яну вулицю, елементи міської системи водопостачання, залишки кам’яних будинків.

Керівник польської археологічної місії Альфред Твардецький зазначив: «Це дуже цікава територія для археологів, тому, що там знаходяться, здається, найстаріші в Криму залишки раннього християнського собору. У рамках проекту буде проведена часткова реконструкція цієї святині».

Українську частину археологічного проекту субсидіює фонд «Деметра» та Історико-археологічний музей міста Керчі. Варшавський Національний музей проводить археологічні розкопки в Криму за свої кошти. Через три роки спільної роботи польська сторона отримає можливість взяти на правах багаторічного показу археологічні пам’ятки, що знаходяться в сховищах керченського історико-археологічного музею та підготувати історичну експозицію у варшавському Національному музеї.

Археологічний парк оживить стародавнє місто Тірітаке

Керівник польської археологічної місії Альфред Твардецький зазначив, що українсько-польський історичний проект завершується не лише відкриттям надзвичайно цінних пам’яток грецько-римської доби, але також створює для туристів можливість бачити їх.

«Здається уперше в Україні здійснюється проект, який має на меті створення археологічного парку на усій території стародавнього міста. Для цього необхідно провести комплексні роботи з реставрації та консервації експонатів. Зокрема треба завершити роботи з реконструкції оборонних мурів, веж. Ідеться про те, щоб туди могли заходити туристи», – зауважив Альфред Твардецький.

Він сподівається, що досвід спільної наукової праці українських та польських археологів згодом створить фундамент дослідницького осередку, який займатиметься проблематикою стародавнього Боспорського царства та, зокрема, спеціалізуватиметься на археології та історії північних берегів Чорного моря.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG