Доступність посилання

ТОП новини

В Судаку пройшла міжнародна конференція проти катувань в міліції


Судак – Як запобігти міліцейським катуванням у місцях затримання? Сьогодні в Криму завершилася триденна міжнародна конференція східноєвропейських учасників національних превентивних механізмів проти катувань у поліції, міліції. Захід проводився з ініціативи Організації з безпеки і співпраці в Європі.

У Східноєвропейській конференції національних превентивних механізмів проти катувань взяли участь представники з України, Великобританії, Швейцарії, Румунії, Болгарії, Словенії та Фінляндії.

Учасники зібрання поділилися досвідом організації діяльності незалежних схем відвідувань місць поліцейського та міліцейського утримання, її нормативно-правового забезпечення, розповідали про взаємодію схем відвідування із державними органами та недержавними організаціями своїх країн. Обговорювали також питання залучення та навчання нових членів схем відвідування і висвітлення результатів моніторингової діяльності.

В Судаку були присутні представники партнерських організацій проекту ОБСЄ «Розвиток національних превентивних механізмів попередження тортур та іншого жорстокого нелюдського або такого, що принижує, поводження в установах МВС України».

Цей проект передбачає створення в регіонах України моніторингових груп у складі представників міліції і громадськості, які перевіряють дотримання прав людини в слідчих ізоляторах та ізоляторах тимчасового утримання.

Моніторингові групи – це новий механізм запобігання тортурам в міліції. В Україні його використовують формально уже 2 роки, але реально він діє з минулого року.

Помічник міністра внутрішніх справ України з прав людини в Криму Марина Новікова, яка брала участь в конференції і очолює одну з моніторингових груп, зазначила: «По-перше, ми побачили систему моніторингу в ідеалі. Ми детально познайомилися з британським досвідом відвідування місць несвободи, який має історію з 1999 року. І він дуже корисний для кримчан. На конференції ми дізналися, що він широко використовується у країнах Східної Європи і зрозуміли, що це той варіант, до якого треба прагнути».

(Судак – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG