Доступність посилання

ТОП новини

«І знову вибори». Чи готова Україна до чергових дострокових виборів?


«Припинити достроково повноваження Верховної Ради України шостого скликання. Призначити позачергові вибори до Верховної Ради на 7 грудня 2008 року». Ющенко таки розпустив парламент. Відповідний указ з’явився сьогодні на сайті Президента. Українцям доведеться вшосте за менш ніж чотири роки йти на виборчі дільниці. Наскільки готова Україна до чергових дострокових виборів: чи є гроші на кампанію? Чи не заважатимуть проблеми з виборчими списками проголосувати?

Слово Президента

Попередній склад нардепів гарант розпускав півтора роки тому. Тепер така ж доля спіткала ще одне скликання Верховної Ради. Віктор Ющенко:

«Станом на 8 жовтня 2008 року, я не отримав пропозиції жодної політичної сили про формування коаліції більшості, угоду б про яку підписало більше 225 народних депутатів України.

Відтак у ситуації, коли парламентські сили завели свою роботу у глухий кут, слово повинен сказати Український народ. Згідно з Конституцією України я оголошую про припинення діяльності Верховної Ради шостого скликання та проведення дострокових парламентських виборів. Голосування відбудеться демократично і законно».

Фінансове питання

На консультаціях у Ющенка минулої середи представники парламентських фракцій не заперечували, що до виборів варто відкоригувати закон про держбюджет (щоб вистачило грошей на кампанію). Депутат-регіонал, економіст Олексій Плотников не виключає, що вже сьогодні депутати поки чинної Ради дадуть добро на фінансування волевиявлення народу. «Є вже оприлюднена цифра, це близько 400 мільйонів гривень. Це те, що треба виділяти з Державного бюджету».

Ще один економіст, депутат, але представник іншої фракції – Блоку Юлій Тимошенко, Сергій Терьохін налаштований менш оптимістично. У ситуації, що склалася, він бачить певну колізію: «…фабула указу про наступні дострокові вибори не дає можливості взагалі нам працювати, оскільки по аналогії з минулим роком всі рішення, прийняті парламентом після такого роду Указу, були визнані недійсними». Водночас Сергій Терьохін прогнозує, що 400 мільйонами гривень витрати Держбюджету на позачергові вибори не обійдуться. За його словами, після виборів коли підраховуються всі видатки, як правило, сума зростає десь у півтора рази. «Тобто, грубо кажучи, треба планувати біля 600 мільйонів».

Зі свого боку, Ігор Кріль - депутат від НУНС, лідер партії «Єдиний центр», членом якої є також глава Секретаріату Президента Віктор Балога, вважає, що дострокові вибори коштуватимуть країні дешевше, ніж неефективний парламент. За твердженням Кріля, мати неефективний парламент - така ж розкіш, як і використовувати стогривневі купюри замість серветок. За його підрахунками, кожний день Ради, яка не працює, коштує українським платникам податків 2 мільйони 300 тисяч гривень, а з нового року цифра зросте ще на півмільйона.

Законність виборів

Законність цих виборів можуть поставити під сумнів, зазначають у громадській організації Комітет виборців України. Адже Центральна виборча комісія мала сформувати до початку нинішнього місяця державний реєстр виборців. Але цього не сталося і не могло відбутися - Конституційний суд заблокував формування реєстру. Тому, щоб не виникло питань стосовно легітимності, варто внести до законів зміни, зауважує речник КВУ Олександр Черненко. Він також наголосив, що проблеми з реєстром ускладнять процес виборів.

«До дострокових виборів єдиного електронного реєстру виборців, такого, який передбачено в законодавстві, не буде. ЦВК не змогла сформувати його за рік, за 2 місяці вона його не сформує тим більше. Тому слід повернутися до тих списків виборців, які в нас були завжди. Так, вони не досконалі, в них може бути від 5 до 10% неточностей …»

Списки виборців під час цих виборів, справді, складатимуть не за державним реєстром. Однак, шкоди легітимності обрання депутатів це не завдасть, переконує заступник голови ЦВК Андрій Магера. У відповідному розділі Закону України «Про вибори народних депутатів» будуть зміни. До речі, в українських законах не прописано, що робити тоді, коли дострокові вибори призначені, а грошей із держбюджету не виділили, говорить заступник голови ЦВК.

Ще одна із можливих проблем проведення дострокових виборів – явка. Адже якщо буде менше п’ятдесяти відсотків – вибори недійсні. Принаймні такою є на сьогодні норма закону (хоча в парламенті її намагаються змінити – наразі безуспішно). Про це розповів політолог Володимир Фесенко. «Ризик є. Тому найбільш простий варіант – це позбавитися цієї норми, яку до речі, запропонував минулого року Мороз. Можливо, це було зроблено якраз із метою закласти «міну сповільненої дії». От саме зараз ця міна може вибухнути».

Хто безперечно має радіти новим виборам, то це - агітатори. Адже охочі підзаробити на таких кампаніях зможуть одержати не по сотні в день, як у теплу пору року. Голосування призначене на початок грудня, тому роздавати листівки та розмахувати прапорами доведеться на морозі. І коштуватиме це по 200– 250 гривень в день.


Дострокові вибори в Україні відбудуться. Ви підете голосувати?
Іван, військовий: Я не знаю ще. Звичайно, промовчати не можна, бо треба виконувати свій громадянський обов’язок.
Вікторія, менеджер з туризму: Всім це вже набридло. Я ще не визначилася, чи піду на вибори.
Михайло, пенсіонер: Я піду. І всі мають йти голосувати. А як же!
Ольга, психолог: Треба йти. Можна поставити навіть «проти всіх». Це краще, аніж хтось поставить щось замість тебе.
Олександр, інженер: Думаю, що треба йти. Бо треба свою громадянську позицію висловлювати.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG