Доступність посилання

ТОП новини

Доки цирк під назвою «Юлія і Віктор» не закінчиться, нічого доброго не буде – експерт Винницький


Михайло Вінницький – Директор Докторської школи Києво-Могилянської академії
Михайло Вінницький – Директор Докторської школи Києво-Могилянської академії

Прага-Київ – Чи можна логічно оцінити, пояснити, сприйняти те, що відбувається зараз в Україні після оголошення про розпуск парламенту? За поглядом «західної людини», яка живе і працює в Україні, Радіо Свобода звернулося до директора Докторської школи Києво-Могилянської академії Михайла Винницького. На його думку, хоч логіки у цій ситуації мало, однак є й позитиви.

– Ви дуже правильно запитали — як можна логічно пояснити те, що відбувається. Я Вам скажу так: логічно пояснити цього не можна. А взагалі розпуск парламенту в ситуації, коли іде світова економічна криза, масштабів якої ми ще самі не розуміємо, але є припущення, що ці масштаби можуть бути просто катастрофічними, припущення, що цю кризу можна порівнювати не з тією, що була у Росії в 98-му році, а, можливо, на нас чекає криза, яка еквівалентна тій, що була у 1929 році у США, яку називали «великою депресією», яка тривала практично 10 років до початку війни – в таких умовах те, що розпускається парламент... ну просто я вважаю, що логічно це не можна ніяк пояснити.

– А як тоді Ви можете припустити, яким може бути розвиток подій логічний?

– Розвиток подій буде дуже простий. В Україні будуть вибори. Україна вже довела свою демократичність (хтось там вважає, що ми мусимо її доводити ще раз, а, чесно кажучи, це не потрібно, бо демократія – це не є просто вибори) і само собою зрозуміло, що це є витрата і коштів, і часу, і енергії, і всього решта. Але, тим не менше, можливо, що з довгострокової точки зору це є і позитивно, бо є можливість трішечки хоча б зробити ротацію еліт, можуть нові люди з’явитися в парламенті... Хоча, відверто кажучи, я якось з сумнівом до цього ставлюся, я вважаю, що в основному в нас нічого не зміниться до завершення президентських виборів 2010 року і, можливо, трохи відверто скажу: до того, як цирк під назвою «Юлія і Віктор» чи «Віктор і Юля» не закінчиться, в нас особливо нічого доброго в політиці не буде.

– Отже, у внутрішній українській політиці Ви нічого доброго не прогнозуєте. Але ж від цих подій страждає імідж України за кордоном. Зокрема, переговори, скажімо, з Росією з газових питань, надії на ПДЧ, переговори з Євросоюзом – це все гальмується?


– Так, я погоджуюся. Це все гальмується. З іншого боку – єдина річ, яка, можливо, не гальмується, чи не до тієї міри гальмується, як би хотілося декому, це питання росту української економіки. Як не дивно, українська економіка є достатньо витривала і, в принципі, цікавим є те, що, ми, можливо, маємо таку парадоксальну ситуацію, коли те, що Україна ще не аж так дуже інтегрована у світову глобальну економіку і глобальну економічну спільноту, це може піти Україні й на користь. Тому що факт того, що ми не настільки інтегровані у глобальні фондові ринки, у глобальну банківську систему, можливо, навіть і є позитивом. Додатковим позитивом може бути те, що Україна, в принципі, аграрна держава, хоча, як не прикро це звучить, сільське господарство може якраз виникнути, як те спасіння української економіки, яке буде розвиватися незалежно від будь-яких політичних негараздів. А щодо того, що застопорився процес європейської інтеграції – це, без сумніву, так, він пригальмувався. А що будуть важкі переговори з Росією стосовно газу – теж правда, але тут питання тільки часу, коли Україна перейде на ринкові відносини з Росією стосовно газу (чим швидше, тим краще), і сам факт дестабілізації політичної ситуації в Україні може навіть мати ефект пришвидшення ринкових відносин у газовій сфері, хоча це не дуже вигідно для українського споживача, який у будь-якому випадку буде платити більше.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

XS
SM
MD
LG