Доступність посилання

ТОП новини

«Клоунада» у Львівській міськраді завершилась на користь мера


Львів – Міський голова Львова Андрій Садовий просить Президента і голову Верховної Ради разом із позачерговими парламентськими виборами призначити нові вибори мера Львова і депутатів міськради. Така заява львівського мера на сесії міськради стала несподіванкою для депутатів.

Уже не вперше на сесії депутати вимагали від міського голови внести у порядок денний питання про його звіт щодо підготовки до Євро-2012 і про початок опалювального сезону у місті. Адже ситуація у Львові з газопостачанням загрозлива. Однак вкотре Андрій Садовий проігнорував прохання райців. Натомість зробив несподівану для усіх заяву, що він просить Президента та Голову Верховної Ради разом з виборами у парламент призначити нові вибори міського голови і депутатів.

Своє рішення Андрій Садовий аргументував тим, що за його інформацією «група фінансових кланів у змові з деякими місцевими політичними угрупованнями опрацювала і, використовуючи кризову ситуацію у державі, приступила до реалізації плану тотальної дестабілізації у місті». А план їхній, за словами мера, простий – за допомогою депутатів міської та обласної ради змістити його і секретаря міськради з посад і «в умовах хаосу та безвладдя розпочати глобальний грабунок міста, тобто масштабний «дерибан» міської землі та комунального майна».

Однак ані депутатам, ані журналістам Андрій Садовий так і не назвав прізвища людей, причетних до цих фінансових кланів. А ще зазначив, що приводом до заяви стало те, що деякі депутати вимагали змінити секретаря ради Володимира Квурта. Наразі пан Квурт перебуває на лікарняному.

Оприлюднивши у сесійній залі заяву, Андрій Садовий оголосив перерву і пішов радитись з головами депутатських фракцій.

«Назвався грибом – лізь у зупу»

Райці були заскочені дивним кроком мера, а радше перелякані. Адже ніхто не має бажання обрубати гілку, на якій сидить. А в порядку денному сесій Львівської міськради завжди домінують земельні і майнові питання.

Голова фракції «Наша Україна» Василь Трач назвав заяву мера дивною і в коментарі Радіо Свобода повідомив, що депутати не мають наміру відправляти у відставку міського голову. «Нехай сам приймає рішення. Ми люди відповідальні і маємо робити рішучі кроки по Євро, опалювальному сезоні, вступаємо у виборчу кампанію у парламент. Заява мера – емоційний крок. Нехай обдумає все», – зауважив Василь Трач.

Те, що заява мера нагадує «забавку хлопчика», заявив голова фракції Української Народної Партії у міській раді Юрій Кужелюк. «Мер провалив питання побудови сміттєзвалища, будівництво стадіону, є проблеми з боргами за спожитий газ, а ще немає надходжень у фонд розвитку міста, роздутий штат працівників мерії і для премій немає грошей. Місто розрите. Але треба робити піар-хід...», – зазначив Кужелюк.

Мер своєю заявою продемонстрував або непрофесіоналізм, або ж це все сплановано наперед, піар-хід, зауважив голова фракції «Свобода» Василь Павлюк. Адже, за інформацією партії, мер Львова «здає Євро іншому містові». За словами Василя Павлюка, заява мера його здивувала. «Але назвався грибом – лізь у зупу», – процитував заяву мера депутат народним прислів’ям.

Депутати вмовляли мера не залишати їх сам-на сам із громадою

Депутати просили мера забути про емоції і приступити до роботи. Сесія розпочалась, були внесені питання про звіт щодо підготовки до Євро і опалювального сезону, але Андрій Садовий не прозвітував і лишень пояснив мотиви свого звернення до керівників держави.

На брифінгу для журналістів пан Садовий заявив, що самостійно не подасть у відставку, а тільки разом із депутатами.

Однак у нинішній політичній ситуації в державі перевибори у Львові нереальні. А заява мера є не що інше як популізм, зазначають політологи. Адже Президент не має повноважень щодо органу місцевого самоврядування, а Верховна Рада– нелегітимна. Тому прохання Андрія Садового про перевибори навряд чи матиме продовження.

Крок міського голови місцеві політологи назвали продуманим з метою притишити депутатські емоції довкола Євро -2012, а ще й налякати розпуском. Львівські депутати, переважна більшість із яких підприємці, а також безробітні особи, неготові до перевиборів. Оскільки розуміють, що втратять теплі депутатські місця.

Посадовцям – піар, а городянам від нього не тепло

А ось, хто програє в усій цій виставі у стінах Ратуші, так це городяни, яким мали б служити мер, чиновники і депутати. Зрештою, вони обрані людьми. Більше аніж півроку половина мешканців Львова не має гарячої води у помешканнях, досі у їхніх домівках холодно, а вулицями міста годі проїхати, оскільки ремонтні роботи, які мали згідно угод завершитись, тривають місяцями.

Скандали у стінах міської та обласної рад довкола проведення чемпіонату з футболу у 2012 лише відлякують західних інвесторів. Вислідом усіх непорозумінь є те, що на сьогодні місто не має ані проекту стадіону до Євро, ані генпідрядника, ані інвесторів. Австрійська фірма «Альпіна» взагалі відмовилась будувати у Львові стадіон. За словами міського голови Львова Андрія Садового, фірма збільшила вартість будівництва на 20 мільйонів євро. Однак приводом для такої відмови з боку іноземної кампанії став ще й той факт, що депутати Львівської облради звинуватили іноземну кампанію в корупційній діяльності в Німеччині.

На 16 жовтня призначене позачергове засідання сесії Львівської міськради. На ньому мер обіцяє виступити зі звітом про підготовку до Євро і опалювального сезону. Звісно, якщо не зробить чергової заяви.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG