Доступність посилання

ТОП новини

Чи запрацює сьогодні Верховна Рада


Київ – Сьогодні має відбутися пленарне засідання Верховної Ради України. На порядку денному два питання, пов’язані з достроковими виборами. Це зміни до виборчого законодавства та зміни до бюджету. Але проти цього виступили депутати з Блоку Юлії Тимошенко, які блокують парламентську трибуну.

Верховна Рада повернулася до звичайного режиму роботи, так пожартував спікер парламенту Арсеній Яценюк, коли представники Блоку Юлії Тимошенко заблокували трибуну. А це трапилося після того, як депутати з Партії регіонів, НУ-НС і Блоку Литвина внесли до порядку денного зміни до бюджету і закону про вибори.

Ось як дії своїх депутатів пояснив на брифінгу голова фракції БЮТ Іван Кириленко: «Що ми просимо зал? Якщо вже йти на вибори, колеги, у нас величезні борги перед суспільством, перед регіонами, перед категоріями людей. Зміни до бюджету на 2008 рік. Ви знаєте ситуацію в армії. Давайте зміни внесемо. Ми проголосували закон про шахтарську працю. Там збільшуються пенсії шахтарям. Треба зміни до бюджету! І ще низка питань, які підготовані, і їх можна проголосувати в залі. Нема питань».

Нова коаліція?

За словами Івана Кириленка, голосування за порядок денний свідчить, що в Парламенті створилася нова коаліція Партії регіонів і «Нашої України – Народної самооборони».

Це твердження майже одразу, також на брифінгу, спростував голова НУ-НС В’ячеслав Кириленко: «Якщо на підставі Конституції Президент ухвалив політичне рішення про вибори, відповідальні політичні сили повинні його просто виконувати і іти до людей. А не триматися за свої крісла в кабінетах і блокувати при цьому трибуну. Оце наша проста відповідь всім тим, хто зараз швиденько, місяць голосуючи за антиконституційні закони із регіоналами і комуністами, прибіг сюди, до журналістів і сказав, що нібито створилася якась нова коаліція. Це чиста фальсифікація, тому що нашим завданням є просто розблокування виборчого процесу».

А щоб розблокувати виборчий процес, потрібні зміни до закону про вибори, гроші на їх проведення. Блокування трибуни розпочалося саме під час появи на ній регіоналки Олени Лукаш, яка розробила зміни до виборчого законодавства. А про початок виборчого процесу засвідчило ще й те, що на брифінгу вона спілкувалася виключно російською мовою.

«Моя ініціатива пов’язана з тим, що я вважала, що потрібні правила і потрібен захист. Нічого політичного я не пропонувала і нічого не просила», – заявила регіоналка Олена Лукаш.

Вона також пояснила, що запропоновані нею зміни мають максимально зменшити зловживання під час виборів. Ці зміни стосуються формування виборчих комісій і списків виборців.

Чи погодяться її колеги-депутати з цими пропозиціями, стане відомо сьогодні, коли керівники парламенту зберуться в кабінеті спікера для формування порядку денного.

(Київ –Прага)
XS
SM
MD
LG