Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: Росія вивела війська з «буферних зон» у Грузії


Координатор зовнішньої політики Європейського Союзу Хав’єр Солана оголосив у Брюсселі, що Росія вивела свої війська з «зон безпеки», які вона односторонньо створила й досі утримувала в Грузії навколо меж сепаратистських регіонів Південної Осетії й Абхазії.

За словами Солани, це підтвердили спостерігачі ЄС на місцях.

За мирною угодою, укладеною за посередництва Євросоюзу, сьогодні спливав термін, до якого Росія мала це зробити.

У Грузії перебуває міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер, який особисто перевіряє, чи дотрималася Росія угоди.

За його словами, виведення російських військ із двох суперечливих регіонів обговорюватимуть окремо на міжнародних переговорах, що почнуться 15 жовтня в Женеві.

Грузія заявляє, що Росія не виконала угоду, бо залишила свої війська в двох місцевостях, які не були під її контролем до початку серпневого конфлікту.

Ідеться про верхню частину Кодорського міжгір’я і Ахалґорський район.

Кодорське міжгір’я було частиною адміністративної території Абхазії, а Ахалґорський район – такою самою частиною Південної Осетії, але обидві ці місцевості, де жили переважно місцеві грузини, а не абхази чи осетини, підпорядковувалися Тбілісі, а не фактичним владам сепаратистських регіонів.

Унаслідок конфлікту російські війська передали ці місцевості під владу сепаратистів і взяли їх під свій контроль.

Росія заявляє, що ці місцевості є невід’ємними частинами «незалежних держав» Абхазії і Південної Осетії. Грузія наполягає, що відхід до стану перед початком конфлікту, передбачений мирними домовленостями, означає й повернення їй контролю за цими місцевостями.

XS
SM
MD
LG