Доступність посилання

ТОП новини

Президент не зупинятиме указу про розпуск і вибори парламенту


Таких рішень не буде і таких дій немає, заявив Віктор Ющенко в інтерв’ю телеканалові «Інтер», яке вийшло в ефір увечері в неділю, але записане було ще в п’ятницю.

За словами Президента, призначені його указом дострокові вибори цілком можна провести за наявними списками виборців за відсутності державного реєстру виборців; таким чином провели вибори минулого року, і їх визнали за чесні і справедливі і в українському суспільстві, і за кордоном.

«Не треба шукати проблем там, де їх немає. Влада повинна забезпечити право громадянина на голос», – сказав Ющенко.

Що ж до фінансування виборів, то для таких випадків є резервний фонд бюджету, нагадав Президент.

Говорячи про розвал коаліції, він заявив, що Блок Юлії Тимошенко «зійшов із тих цілей, про які ми домовлялися». За його словами, для нього «це була трагедія».

Президент вважає, що за такою зміною позицій БЮТ стоїть «людська амбіція».

При цьому він звернув увагу глядачів: «Вас не принизило те, що українські політичні сили поголовно, коли виникла ця ситуація, поїхали за консультацією в одну столицю? Вас це не турбує як громадян?!»

Адже, за його словами, йдеться про внутрішню кризу, яка має вирішуватися виключно внутрішніми методами, і «нам не треба чиєїсь підказки».

«Мені принизливо ці речі коментувати!» – заявив Віктор Ющенко і додав: «Ми – європейська країна! Ми люди з європейськими цінностями, нас ніхто не може збити з дороги. Це наші цінності, які ми будемо захищати».

За його словами, якщо треба робити дострокові вибори за законом, то ці вибори буде зроблено.

«Якщо треба робити політичні компроміси задля того, щоб іти демократичною дорогою, ми будемо робити компроміси, бо це є суть, задля якої ми прийшли в політику», – заявив Президент.

Віктор Ющенко також «не виключив» можливості, що на виборах очолить список «Нашої України».

У п’ятницю, коли, за повідомленням Секретаріату, Президент дав це інтерв’ю, набув чинності його указ про дострокове припинення повноважень нинішньої Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 7 грудня на тій підставі, що в парламенті після розпаду попередньої коаліції не була створена нова.

Відтоді тривають судові суперечки між Блоком Юлії Тимошенко, який намагається зупинити чинність указу і так зірвати вибори, і Секретаріатом Президента, який захищає цей указ.

У БЮТ заявляють, що одне з таких судових рішень уже зупинило чинність цього указу. У Секретаріаті Президента наполягають, що указ і далі чинний, бо згадане рішення неправосудне.
XS
SM
MD
LG