Доступність посилання

ТОП новини

Вищий адмінсуд скаржиться Президентові на тиск БЮТ


Як заявляє голова Вищого адміністративного суду України Олександр Пасенюк, «уперше в Україні в діяльність адміністративних судів, покликаних захищати права громадян від неправомірних дій саме з боку влади, відкрито втручаються особи, які мають неабиякі владні повноваження».

За його словами, в неділю вже другий день поспіль народні депутати від Блоку Юлії Тимошенко блокували роботу Київського апеляційного адміністративного суду, в якому перебуває на розгляді скарга Секретаріату Президента на рішення Окружного адміністративного суду Києва про призупинення дії указу щодо призначення дострокових парламентських виборів.

Приміщення Окружного адміністративного суду Києва, в якому станом на неділю далі перебувала сама ця судова справа, також було в оточенні представників БЮТ, додав Пасенюк.

«Ситуація, що склалася навколо оскарження указу Президента про призначення дострокових парламентських виборів, є спробою дестабілізувати судову систему», – наголошує чільний юрист.

Він наголосив, що розгляд таких справ належить тільки до компетенції Конституційного Суду України, що вже роз’яснено всім головам апеляційних адмінсудів.

За його словами, президія Вищого адміністративного суду України звертається до Президента України, Верховної Ради, Верховного Суду України з проханням вжити заходів, щоб не допустити втручання у судову діяльність Київського апеляційного адміністративного суду та Окружного адміністративного суду Києва.

Голова Вищого адмінсуду також повідомив, що в адміністративних судах України запроваджене чергування суддів і працівників апаратів судів до 24-ї години щодня, і в вихідні.

Водночас, як стверджує народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко Валерій Писаренко, то Секретаріат Президента і Служба безпеки України «здійснюють безпрецедентний тиск» на Київський апеляційний адміністративний суд.

За його версією, у суді перебувають і кілька депутатів від БЮТ – для «захисту суду від незаконного тиску».

Прокуратура Києва вже порушила кримінальні справи за фактами «хуліганських» дій депутатів від БЮТ на території суду, а також за «винесення свідомо неправосудного рішення» проти судді Окружного адміністративного суду Києва Володимира Келеберди, який за позовом Блоку Юлії Тимошенко ухвалив у п’ятницю заборону вчиняти дії на розпуск парламенту і організацію дострокових виборів.

У п’ятницю вранці набув чинності указ Президента про дострокове припинення повноважень нинішньої Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 7 грудня.

У п’ятницю ж Секретаріат Президента оскаржив у Київському апеляційному адміністративному суді згадане рішення проти указу голови держави, через яке Центральна виборча комісія не змогла в суботу розпочати належних процедур для початку виборчого процесу.

У неділю це ж рішення оскаржила в тому ж суді і Генеральна прокуратура.

І в Секретаріаті Президента, і в Міністерстві юстиції це рішення назвали таким, що виходить поза межі юрисдикції адміністративних судів, а відтак неправочинним.

У БЮТ заявляють, що рішення судді зупинило чинність цього указу. У Секретаріаті Президента наполягають, що указ і далі чинний, бо рішення судді неправосудне.

У неділю Апеляційний адміністративний суд Києва переніс розгляд оскарження Секретаріатом Президента ухвали про зупинення указу про розпуск і дострокові вибори парламенту на понеділок на клопотання представників Блоку Юлії Тимошенко.
XS
SM
MD
LG