Доступність посилання

ТОП новини

Юлія Тимошенко – «невихована жінка» (європейська преса)


Прага – У європейській пресі відзначають, що на парламентських виборах у Литві перемогла правоцентристська партія «Союз Вітчизни», яка приходить до влади після семи років правління соціал-демократів – спадкоємців литовських комуністів. Окремі впливові європейські видання стверджують, що капіталізм, незважаючи на глибоку фінансову кризу з причин «жадоби наживи» з боку деяких великих банків, все ж залишається чи не єдиним на сьогодні «бойовим» засобом «свободи вибору для людини». Деякі оглядачі вважають, що головною силою, яка підбурює український політичний процес в Україні, є Росія, яка при цьому не гребує використанням тиску на нинішнього Прем’єра України.

Впливова лондонська «Файненшл Таймз» інформує, що «правоцентристська партія «Союз Вітчизни» отримала переконливу перемогу на загальних виборах у Литві». Британський часопис при цьому прогнозує, що спадкоємиці «Саюдісу», якою є партія «Союз Вітчизни», доведеться непросто, приймаючи політичну естафету після семирічного правління соціал-демократів. «Файненшл Таймз» вказує на те, що проблема для правоцентристів полягає у досить значних здобутках на цих виборах із боку популістських партій. За даними лондонського видання, «Союз Вітчизни» може отримати понад 40 місць у 141-місному парламенті Литви. Для формування уряду, вважає «Файненшл Таймз», правоцентристам потрібні будуть голоси партії «Порядок і справедливість» (близько 13 відсотків голосів) і Партії праці (до 9 відсотків голосів). Британська газета також інформує, що майже 92 відсотки учасників виборів у Литві проголосували на одночасному референдумі за відкладення закриття Іґналінської АЕС, однотипної з горезвісною Чорнобильською в Україні; щоправда, цей референдум вважається таким, що не відбувся, бо участь у ньому взяли менш як половина від усіх виборців.

Інша лондонська впливова газета «Таймз» пише у редакційній статті, що нинішня світова фінансова криза показала найгірші сторони капіталізму. Але все ж, як зауважує «Таймз», капіталізм залишається «найбільшою надією людства на створення багатства і нових можливостей для людей». Лондонський часопис переконаний, що «нечесність і жадоба наживи однієї групи не може ставити під смертельний ризик усю економічну систему», і тому банки мають пояснити людям причини своїх прорахунків, заявляє «Таймз» у своїй редакційній статті.

Російськомовний тижневик із Німеччини «Русская Ґерманія» оприлюднив критичну статтю щодо системи державного правління в Росії, у якій наголошує, що гасло «захисту співвітчизників за допомогою танків» не відповідає сьогоднішнім цивілізаційним вимірам. Це видання звертає увагу, що союзником Росії щодо її поведінки на Кавказі є хіба що Сомалі, а це є «сумний рівень цивілізації». Видання вважає ганьбою для справжніх росіян те, що нинішній російський прем’єр Володимир Путін користується «риторикою кримінальних злочинців», коли називає Президента України під час зустрічі з українським прем’єром Юлією Тимошенко «рідкісним російським словом «мазурик». Це видання обурене мовчанням при цьому з боку Юлії Тимошенко, «яка у даному випадку абсолютно не мала рації», наголошує тижневик. Видання зауважує, що «створення напруженості між Прем’єр-міністром і Президентом в Україні дуже вигідне для політичних інтересів Росії», і завершує словами: «Шкода, що політичні інтереси Росії інколи вступають у союз із невихованими жінками».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.
XS
SM
MD
LG