Доступність посилання

ТОП новини

Крим: Бійки міліції і лівих за УПА


(архівне фото)
(архівне фото)

Сімферополь – Сьогодні у головному місті Криму під час відзначення чергової річниці створення Української Повстанської Армії сталися зіткнення між правоохоронцями і комуністами. Останні блокували вхід до Кафедрального собору УПЦ Київського Патріархату, де проходила служба в пам’ять бійців УПА. Було багато галасу і прокльонів, але ніхто з учасників зіткнення не потерпів.

Представники лівих і проросійських сил Криму стверджують, що «зірвали» святкування «бандерівців». Насправді ж заходи на честь річниці УПА в Сімферополі таки відбулися.

Представники національно-демократичних сил скасували свої заходи, заплановані було біля пам’ятника Тарасові Шевченку. Напередодні Сімферопольський міськвиконком заборонив Конгресові українських націоналістів проводити мітинг біля погруддя Тарасові Шевченку, водночас дозволивши там акцію Компартії.

Тож, щоб не провокувати лівих та проросійських активістів, праві вирішили замовити панахиду в храмі, а під вечір, коли комуністи вже розійшлися, просто поклали квіти до погруддя Тараса Шевченка.

Василь Овчарук, лідер кримського КУНу
Попри спроби лівих блокувати приміщення сімферопольського Кафедрального храму Святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги УПЦ Київського Патріархату там усе ж пройшло богослужіння на честь свята Покрови Пресвятої Богородиці, а потім і панахида у пам’ять загиблих і померлих воїнів Української Повстанської Армії. Лівим же довелося вдовольнитися бійкою з правоохоронцями.

Недозаблокували

Близько сотні представників Компартії, Прогресивної соціалістичної партії і Союзу лівих сил із самого ранку у вівторок упродовж 3 годин блокували приміщення сімферопольського Кафедрального храму УПЦ Київського Патріархату.

Більшість учасників заходів у храмі покинули його ще зранку, після святкової літургії, а потім і панахиди, але частина старих упівців залишилася. Коли ж лівим здалося, що учасники панахиди, ветерани УПА та активісти КУНу, почали виходити з церкви, вони спробували прорватися через лави правоохоронців.

Зав’язалася бійка між міліціонерами і нападниками. Проте, як стверджують представники кримського главку МВС, у ній ніхто не потерпів, не було і затриманих.

І, як виявилося, за упівця комуністи прийняли одного з вітренківців…

(Сімферополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG