Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську презентували творчий портрет засновника міста


Івано-Франківська громадська культурологічна фундація «Цинамоновий Хрущ» презентувала творчу копію портрета засновника Станиславова польського магната Андрія Потоцького.

Саме він у 1662 році заснував між двома ріками Бистрицями місто, назвавши його на честь сина Станіслава (теперішню назву Івано-Франківськ отримав у 1962 році).

Портрет-оригінал зберігають у запасниках Тернопільського краєзнавчого музею і вважають унікальною мистецько-історичною пам’яткою. Його копію на замовлення фундації виконав художник Володимир Чернявський.

Наразі картина-рімейк зберігатиметься в одному з кафе міста, а згодом, як заявляють її замовники, стане важливим експонатом музею Станиславова, який мають створити.

Фундація «Цинамоновий Хрущ», яка позиціонує себе як організація постмодерної культури і альтернативного краєзнавства, відзначається оригінальними, іноді несподіваними проектами. Серед останніх, приміром, чищення фасаду обласного муздрамтеатру від голубиного посліду.

Зараз готують до друку репринтне видання «Атляс України і сумежних країн» (передрук з 1937 року), книжки «Енциклопедія Станіславського феномену», путівник «Метафізика Карпат».

Наступного року обіцяють встановити перший у світі пам’ятник Хрущу.

XS
SM
MD
LG