Доступність посилання

ТОП новини

Романіст-дебютант виграв престижну Букерівську премію


Переможець Аравінд Адіґа
Переможець Аравінд Адіґа

Лондон – 33-річний письменник Аравінд Адіґа, що народився в Індії, виграв одну з найпрестижніших нагород у царині літератури за 2008 рік – Букерівську премію. Переможцем став дебютний роман Адіґи – «Білий тигр».

Аравінд Адіґа переміг фаворита букмекерів, ірландського письменника Себастіяна Баррі і одержав нагороду у розмірі 50 тисяч фунтів стерлінгів, це понад 90 тисяч доларів. Голова журі, колишній визначний британський політик Майкл Портілло, оголошуючи переможця, сказав, що роман «Білий тигр» багато в чому просто досконалий.

Для тих, котрі не читали цього твору, переможець коротко розповів про нього в сьогоднішньому інтерв’ю. «Для мене – це історія про прагнення людини до свободи. Принаймні, саме так я це бачу. Чоловік приїжджає із села до міста Нью Делі, що є серцем сучасної Індії. Раптом він усвідомлює, що потрапив у пастку і мусить знайти вихід. У фокусі історії – Індія і великий поділ людей у ній на тих, кому вдалося досягти успіху, і тих, кому ні. Тобто, це екзистенціалізм, намагання людини знайти вихід за певних обставин, її прагнення свободи», – зазначив Аравінд Адіґа.

Він також зауважив, що намагався написати роман на зразок тих, що йому самому найбільше подобається читати. Перемога стала для нього, як він каже, додатковим бонусом, адже як перемогу він раніше сприйняв уже самий відбір його твору до короткого списку із шести кандидатів.

Усі члени журі залишилися задоволеними

Голова журі заявив, що вибір Адіґи не був якимось компромісом. Всі члени журі висловили своє задоволення кандидатурою переможця.

Уродженець Індії став третім письменником, що виграв Букера за свій дебютний роман. Він є колишнім кореспондентом американського часопису Time. Також дописував до провідних британських газет. Його перемога означає, що він може не сумніватися у стрімкому зростанні обсягів реалізації твору. Обсяги реалізації шести книжок, що були відібрані до короткого списку цього року, вже зросли в середньому на 700 відсотків після оголошення номінацій у вересні.

Букмекери оцінювали шанси Адіґи на перемогу, як 7 до 1. Шанси Баррі розцінювалися, як 7 до 4. Але фаворит букмекерів не вигравав Букерівської премії з 2002 року, коли переможцем став бестселлер Янна Мартеля «Життя Пі».

Нагороду, яка присуджується лише творам англійською мовою авторам із Великої Британії, Ірландії та країн Британської Співдружності, було вручено у старовинній лондонській Палаті гільдій. Цей момент у прямому ефірі транслювало британське телебачення.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG