Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина і електронна книга – головні теми Міжнародного книжкового ярмарку в Німеччині


Німеччина – Міжнародний книжковий ярмарок у Франкфурті-на-Майні святкує ювілей. Цей найбільший у світі книжковий форум у 60-й раз відчинив двері для відвідувачів. У ньому беруть участь 7400 експонентів зі 100 країн світу. Загалом на форумі представлено 400 тисяч книжок.

Цього року на найбільшому в світі книжковому ярмарку все обертається навколо Туреччини, яка є його почесним гостем. З цієї країни до Франкфурта-на-Майні приїхало 250 письменників і 150 видавництв.

Відкриваючи ярмарок, німецький міністр закордонних справ Франк Вальтер Штайнмаєр виступив за інтеграцію Анкари до Європейського Союзу. «Недарма свобода слова є одним із найважливіших критеріїв для приєднання до ЄС. Для цього, безперечно, потрібно змінити закони, але необхідно також домогтися змін ментальності. Важливо, щоб ми підтримали Туреччину на цьому шляху», – сказав Штайнмаєр.

У відкритті франкфуртського книжкового ярмарку взяв участь турецький президент Абдуллах Ґюль та лауреат Нобелівської премії, письменник Орхан Памук, який звернув увагу на подальші дефіцити в питанні свободи слова на його батьківщині.

Електронна книга завойовує ринок

Що ж стосується глобального книговидавництва, то один із найважливіших акцентів у Франкфурті-на-Майні зроблено цього разу на електронних книжках. Цій темі присвячено близько 400 заходів. Справа випуску цифрових книг значно просунулася в своєму розвитку, пояснив голова Біржового союзу німецьких книговидавців Ґоттфрід Хоннефельдер. У Франкфурті демонструються не лише електронні книжки, але й портативні прилади, за допомогою яких їх можна читати.

Попри інтернет-піратство, серед книговидавців панує гарний настрій. На тлі циклічності економічного розвитку книговидавництво не втратило своєї стабільності. «Це означає, що книги не є розкішшю, а належать до життєво необхідних речей», – зауважив директор франкфуртського ярмарку Юрґен Боос. Організатори виставки сподіваються, що до неділі на ній побуває близько 300 тисяч відвідувачів.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG