Доступність посилання

ТОП новини

Консульство Польщі з’явиться в Івано-Франківську


Івано-Франківськ – Вінниця, Сімферополь, Івано-Франківськ – міста, де будуть відкриті консульства Польщі. На додаток до тих п’яти, що вже є в Україні. В Івано-Франківську розмови про це велися від початку року, приїжджали різні комісії. Консульство мало б запрацювати від початку наступного року.

У Марії невеликий бізнес – має дві точки на базарі, возить із Польщі товар. Спершу мала візу на три місяці, потім на півроку. Про отримання віз воліє не згадувати – вставання вдосвіта, щоб їхати до Львова, втрата цілого дня, а біля консульства величезні черги, тиснява, сварки, плачі.

У Марії не такий солідний бізнес, щоб отримати візу за спрощеною системою, як, приміром, журналістам, студентам, бізнесменам.

Втім, в Івано-Франківську переповідають історію відмови у видачі візи відомому письменникові Тарасові Прохаську. Сподіваються, після відкриття консульства Польщі в Івано-Франківську і з літераторами такого більше не траплятиметься, і звичайним людям легше буде отримати візу. Адже чимало прикарпатців їздить у сусідню державу до родичів або на заробітки – не лише човникові, а й триваліші.

Серед тих, хто лобіював відкриття консульства саме на Прикарпатті – голова обласної ради, представник делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи Ігор Олійник.

«Сьогодні проблема для наших громадян отримати візи. І ця проблема збільшуватиметься, враховуючи, які вимоги поставив Євросоюз до отримання віз. Це навіть вигідно тим, що наші люди тут працюватимуть, крім того, що зменшаться черги», – зазначає Ігор Олійник.

Польських міст-побратимів аж дев’ять

Івано-Франківськ кілька разів відвідували представники польської сторони. Серед аргументів на користь саме прикарпатського міста – традиції співпраці з сусідньою державою, численна польська діаспора, ділове співробітництво у сфері бізнесу. Активними в житті міста є Польська громадсько-католицька спільнота імені Францішека Карпінського і Товариство польської культури «Пшиязнь».

Серед перших спільних підприємств на Прикарпатті було саме українсько-польське, «Комекс», а зараз їх зо три десятки. Та й українська сторона мала своїх лобістів у Польщі — з міст Ополє, Любліна, Жешова, Кшанова, Свідниці та інших, каже начальник відділу економічного і євроінтеграційного розвитку Івано-Франківської міськради Богдан Білик.

«Напевно, основний аргумент, що Івано-Франківськ має 9 міст-партнерів у Польщі з 17-ти, з якими підписані угоди про співпрацю. І якраз досвід економічних відносин, культурних, туристичних дали підставу, щоб відкрити консульство в Івано-Франківську», – зауважив Богдан Білик.

Нині вирішуються технічні питання – де міститиметься консульство. Запропоновані два варіанти: колишній будинок офіцерів або новий бізнес-центр, будівництво якого завершується. Обидва на одній площі з «білим будинком». Сподіваються, що з нового року консульство Польщі в Івано-Франківську почне працювати.

(Івано-Франківськ – Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG