Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко має скасувати указ про дострокові вибори – представник Європейської народної партії


Ельмар Брок
Ельмар Брок

Прага – Якщо офіційний Брюссель говорить про потребу стабільності в Україні, то найбільша політична сила ЄС – Європейська народна партія – проти дострокових виборів. Із Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко у середу в Брюсселі, серед інших європейських політиків, зустрічався депутат Європейського парламенту Ельмар Брок. Він голова комітету з питань зовнішньої політики Християнсько-демократичної партії Німеччини і є членом правління Європейської народної партії, у саміті якої брала участь Тимошенко.

– У Європі закликають українських політиків до порозуміння, але сьогодні в Брюсселі Ви приймали лише Юлію Тимошенко, хоча соратники Віктора Ющенка також домовлялися про співпрацю з Вашою партією. Чому в Брюсселі не було Президента України?

– Він не приїхав. Ми запрошували обох. Це завжди було проблемою. Якщо Тимошенко приїздить, то він — ні.

– На Вашу особисту думку, як Україні найкраще подолати політичну кризу?

– На мою думку, і Європейська народна партія оприлюднила з цього приводу заяву, треба шукати спільну мову і не проводити нових виборів.

– Тобто, Ви закликаєте Ющенка скасувати указ про дострокові вибори?


– Так, він має скасувати цей указ і дати Верховній Раді можливість створити уряд.

– Подейкують, що ЄНП однобічно підтримує лише Тимошенко і не хоче почути аргументів пана Ющенка, що навіть заяви з приводу України Вам допомагає готувати пан Немиря, віце-прем’єр України.

– Це неправда. Ми підтримували обох політиків. Я був із тих, хто в дні і ночі Помаранчевої революції підтримував Президента Ющенка. Гадаю, що це їхній обов’язок знайти порозуміння. Але ми бачимо, що з самого початку Тимошенко не мала шансу, тому що Президент не підписував законів, які схвалював парламент.

– І Ваш головний висновок після зустрічі з Юлією Тимошенко?


– Гадаю, що її треба підтримувати як найсильнішу групу в Помаранчевому таборі, щоб створити новий уряд. Президент має з нею конструктивно співпрацювати і її відповідь також має бути конструктивною. Вони мають знайти спільну мову, щоб не зруйнувати позитивний розвиток України.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG