Доступність посилання

ТОП новини

«Несолодко?» Наполовину менше цукру виробили в Україні, ніж на цей же час торік


За 9 місяців цього року в Україні зібрали близько 3 мільйонів тонн цукрового буряка, хоча торік вдалося досягти врожаю у 6 мільйонів, повідомив Держкомстат. Що означає таке падіння для пересічного споживача цукру? Почому він купує солодкий продукт зараз і якою очікується ціна на нього згодом, адже деякі експерти не виключають підвищення?

За 9 місяців нинішнього року виробництво цукру впало на 58 із половиною відсотків, констатує Держкомстат, порівнюючи з минулорічними даними. Зібрали близько 3 мільйонів тонн цукрового буряка, хоча торік було 6 мільйонів. Зараз в Україні працює 61 цукрозавод, зазначив Радіо Свобода заступник міністра аграрної політики України Іван Демчак. А торік буряк переробляли 96 заводів.

Водночас Іван Демчак пояснює падіння виробництва кепськими погодними умовами. Хоча з урожаєм цукрових буряків проблем немає.
«У зв’язку з тим, що у вересні йшли дощі, викопали менше буряка, пояснив Держкомстат. На сьогоднішній день працює 61 завод по переробці цукрового буряка, і цукру очікується близько 1 мільйона 700 тисяч тонн. Залишки цукру, які є, і ті, що будуть вироблені, забезпечать повністю потреби України (1 мільйон 980 тисяч тонн). Просто в цьому році зменшено площу посівів цукрового буряка, але врожайність за рік зросла. Ми зараз маємо 350 центнерів із 1гектара, а це на 50 центнерів із кожного гектара більше», – зазначив Іван Демчак.

Ціни на цукор у Києві

Наразі «цукрової інфляції» не видно, переконалася кореспондентка Радіо Свобода, відвідавши ринки та супермаркети Києва.


Минулого року при оптовій закупівлі кілограм цукру коштував до 3 гривень. Влітку цього року ціна зросла до 3,6 гривень. і вже декілька місяців незмінна, запевняють підприємці. Такі ж ціни сьогодні були на найдешевшому столичному ринку. До того ж, чорним по білому написано: «Урожай – 2008 року».

Покупці запевняють, що цукор подорожчав:

– Цукор подорожчав. Він коштував 3,30, а зараз 3,80. Я думаю, що він іще подорожчає. Зараз долар піднявся, все подорожчало, відповідно, й цукор дорожчатиме.

– Зараз кілограм цукру 3,6 гривні, а раніше був 2 гривні з копійками.

– Ми недавно купили мішечок цукру, тому що я чула по радіо, що дешевше не буде. Навпаки, подорожчає і виробництво впаде, бо посівів цього року буде менше.


У магазині зовсім поруч кілограм розфасованого цукру вже коштує 5 гривень. Саме такою сьогодні є середня роздрібна ціна, запевняють підприємці. Економніше купувати відразу мішок цукру, 50 кілограмів, який сьогодні продають за 165 гривень, а відтак кожен кілограм на 30 копійок дешевше.

В Одесі ціни на цукор залишаються незмінними

На одеських ринках солодкі ціни теж стабільні в останні місяці й оптова вартість цукру в середньому на 20 копійок дорожча, ніж на столичних ринках, повідомляє одеський кореспондент Радіо Свобода.

Одесити мають змогу придбати кілограм за 3,8 гривні. Власники кількох продовольчих крамниць Одеси, з якими вдалося поспілкуватись Радіо Свобода, кажуть, що їм нічого не відомо про ймовірне підвищення цін.

Тим часом, мешканці Одеси не лише проти підвищення цін на цукор. Як справжні шанувальники солодкого чаю та кави вони закупили його великими партіями ще за старою ціною – трохи більше 1 гривні. Ті, хто не такий заощадливий, все ж сподівається, що ціни залишаться на нинішньому рівні.

Нічого не знають про можливе підвищення цін на цукор в управліннях економіки, агропромислового комплексу та контролю за цінами Одеської обласної державної адміністрації.

Цукор у Львові подорожчав на 10-15 копійок за кілограм

Цукру в Україні виробили наполовину менше через несприятливу погоду, констатують у Міністерстві аграрної політики. Також на третину скоротилася кількість цукрових заводів, які працюють. Торік буряк переробляли 96 цукрових заводів, нині — 61. Стосується така тенденція і Львівщини.

Нині в області з 8 заводів діють 2: Радехівський і Золочівський. Цьогорічний збір врожаю цукрового буряка становить до 600 тисяч тонн, сировини достатньо для потреб Львівщини.

Експерти стверджують, що немає причин для зростання цін на цукор, але вони таки будуть вищі через витрати на енергоносії чи фінансову ситуацію загалом.

Кілограм цукру у Львові коштує від 3 гривень 60 копійок до 5 гривень 25. Остання ціна спекулятивна у центральних крамницях міста.

Причини можливого подорожчання цукру

Електроенергія, транспортні витрати дорожчають, тому виключати підвищення ціни на цукор, не можна, визнає заступник міністра аграрної політики України Іван Демчак. «Минулого року ми працювали у збиток. У нас затрати на переробку цукру зросли, порівняно з позаминулим роком, на 108,4%. А попит настільки забезпечений, що ціна на нього не росте. Наші ціни на 30% дешевші, ніж у Європі. А на європейський ринок нас не пускають, на Росію вийти ми не можемо. Цукор буде дорожчати», – каже він.

Експерт Олександр Жолудь очікує збільшення ціни на цукор: «Ми очікуємо незначне повільне подорожчання цукру цього року й наступного, доки не буде чітко зрозуміло, що буде із зерновим врожаєм та наскільки Україна буде використовувати квоту на цукрову тростину, яка існує. Тобто, після вступу в СОТ у нас має полегшитися доступ до імпортної цукрової сировини в Україну. Але через те, що на цукровому ринку існує декілька великих гравців, цілком можливо, що вони між собою домовляться, щоб повністю не використовувати цю квоту».

Наскільки саме може зрости цукрова ціна, прогнозувати зараз неможливо, зазначив голова правління Чортківського цукрового заводу,що на Тернопільщині, Стефан Атаманчук: «Держава в нас непередбачувана. Насправді нікому не потрібен ні цукор, ні буряк. Ми робимо, бо маємо щось робити». Водночас пан Атаманчук каже, що може виникнути дефіцит цукру. За його словами, два тижні тому ціна на цукор була 3,2 гривень, а зараз 2,85 гривень.

А голова ради директорів «Цукрового союзу» «Укррос» Олексій Крутибіч заявив, що цукор може подешевшати (у середньому на 17%). Як повідомляє інформаційний портал «Finance.ua», Олексій Крутибіч аргументував свою думку тим, що світова фінансова криза значно ускладнила цукровикам доступ до кредитів. Тому цукрові заводи, яким гроші потрібні негайно, можуть почати продавати цукор за демпінговою (заниженою) ціною.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG