Доступність посилання

ТОП новини

Окремі класи для школярів-іноземців в Італії: інтеграція чи дискримінація?


Рим – Італійський уряд продовжує вживати заходів для поліпшення, як він вважає, імміграційної політики. Нова ініціатива правоцентристів стосується дітей-іноземців. Їм пропонують навчатися в окремих підготовчих класах перед тим, як долучитися до шкільних занять разом із італійськими однолітками. Це положення підтримала нижня Палата депутатів парламенту. Далі слово за верхньою палатою, Сенатом. Пропозицію вже назвали дуже суперечливою.

Хочеш вчитися в італійській школі? Доведи спочатку свою «італійськість». Автор ідеї, ультраправа партія «Північна Ліга», вимагає, щоб школярі-іммігранти з-поза меж Євросоюзу навчалися окремо у спеціальних класах.

Вони опановуватимуть італійську мову, історію та культуру, допоки не складуть іспит. Лише після успішного екзаменаційного результату учень-іноземець зможе сісти за парту поруч із італійським ровесником.

Ліва опозиція вважає задум дискримінаційним. Ми, італійці, також були емігрантами у чужих краях, і ми б не хотіли створення окремих класів, сказав лідер Демократичної партії Вальтер Вельтроні. Він пообіцяв, що у Сенаті опозиція протидіятиме остаточному ухваленню нормативи.

Журналіст видання Corriere della Sera Джан Антоніо Стелла також серед критиків: «Ця ідея створення спеціальних класів для дітей іммігрантів, на жаль, містить усі ознаки ворожості та ксенофобії італійського суспільства стосовно іноземців».

«Північна Ліга» відкидає звинувачення в расизмі. Її мета – полегшити інтеграцію іноземних учнів, яких беруть до школи без базових знань італійської мови.

На сьогодні в країні понад 570 тисяч дітей-іноземців шкільного віку. Це 6,4 відсотка від кількості усіх школярів в Італії. Число щороку збільшуватиметься, зважаючи на багатонаціональність суспільства.

Організатор української недільної школи у місті Пескара Марія Перерва ініціативу про роздільні класи для іноземців вважає позитивною. Та більш доречно, на її думку, було б застосовувати це для дітей початкової школи.

«Як почуватимуться наші діти, якщо, наприклад, восьмикласник сяде і рік вчитиме мову, культуру, то він же втрачає рік програмного навчання», – зауважила Марія Перерва. Це негативний момент, додала вона, з огляду на те, що італійська навчальна програма вже й без того досить повільна порівняно зі школою в Україні.

Радикальні заходи щодо іммігрантів тривають

Партія «Північна Ліга», визначальний член урядової більшості, попри критику європейських структур продовжує запроваджувати радикальні заходи для вирішення імміграційних питань.

Минулого тижня представники партії запропонували видавати іноземцям дозвіл на проживання з позначками їхньої кримінальної активності. Іммігранта видворятимуть із країни, якщо ці позначки перевищать певний рівень.

Ультраправі кажуть, що ці заходи є відповіддю на тривоги італійців. Місцеве населення останніми роками потерпає від насильства і злочинів, що їх скоюють більшою мірою іноземці.

Критики ж вбачають у нововведеннях ознаки расизму і кажуть, що така «крута» політика ще більше підігріває антиімміграційні настрої в країні.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG