Доступність посилання

ТОП новини

Політична апатія в Україні – небезпека українського путінізму (європейська преса)


Прага – Низка європейських видань звертає увагу на наростання економічної кризи в Україні. Газети інформують про особливо критичну ситуацію в українському банківському секторі. Деякі оглядачі вважають, що українська демократія зробила в порівнянні з Росією великий крок уперед, але нинішня політична криза в Києві породжує все більшу політичну апатію серед українців.

Впливова «Файненшл Таймз» інформує про поширення в Україні кризи з фінансового сектору на промисловість. Газета наводить приклад будівельної компанії Лева Парцхаладзе, котування якої впали на міжнародній фондовій біржі в Лондоні на 97 відсотків. Газета також наводить слова цього бізнесмена з Києва, який прогнозує ще гірші часи для української економіки. «Файненшл Таймз» також звертає увагу на зусилля української влади врятувати свій банківський сектор і гривню.

За підрахунками іншої британської газети «Ґардіан», банківський сектор України, який останнім часом наростав швидкими темпами, збільшив свою зовнішню заборгованість до 100 мільярдів доларів, тоді як державний борг України становить лише 15 мільярдів доларів.

В «Москоу Таймз» з’явилася стаття відомого в Росії та Україні тележурналіста Євгена Кисельова, який вважає, що демократія в Україні пішла вперед у порівнянні з Росією, що добре видно на прикладі незалежних засобів інформації в Києві. Разом з тим Кисельов зауважує на сторінках «Москоу Таймз», що Україні загрожує політична апатія, бо «більшість українців… стомилася від нескінченної політичної демагогії та щорічних виборів». Цей тележурналіст нагадує, що саме така ситуація в Росії призвела до приходу Володимира Путіна, коли «влада Кремля монополізувала все, включно з російськими засобами масової інформації».

Вже згадана «Файненшл Таймз» повідомляє, що експансії російського енергетичного монополіста «Газпрому» у світі загрожують дедалі більші фінансові труднощі цієї компанії. Газета вказує, що на кінець 2007 року зовнішні борги «Газпрому» складали понад 60 мільярдів доларів, з них 21 мільярд – короткотермінові борги. Акції цієї компанії впали у 2008 році вже на 64 відсотки, інформує «Файненшл Таймз».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG