Доступність посилання

ТОП новини

Як поділити гроші серед російських націонал-патріотів Криму?


Сімферополь – Боротьба між проросійськими організаціями за московські гроші в Криму загострюється. У п’ятницю в Сімферополі група проросійських активістів спробувала силою прорватися на прийом до першого віце-спікера кримського парламенту Сергія Цекова, який за сумісництвом очолює Російську громаду Криму. Щоб припинити безлад у владному приміщенні, до Верховної Ради Криму навіть прибув наряд міліції. Правоохоронці нікого не затримали, зате почули багато цікавого, як витрачаються в Криму кошти, що їх надає офіційна Москва на підтримку в Україні російських «співвітчизників».

Після кількагодинного чекання, скандалів, гупання руками і ногами у двері громадської приймальні Верховної Ради Криму група активістів Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія» таки втрапила на прийом до першого віце-спікера кримського парламенту, лідера найбільш наближеної до кремлівських засіків проросійської організації «Російська громада Криму» Сергія Цекова. Втім, як розповів координатор Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія» Валерій Подьячий, після «обміну думками» сторони залишилися «на своїх позиціях».

Відомо, що кілька місяців тому прем’єр-міністр Росії Володимир Путін ліквідував низку російських федеральних структур, які опікувалися російськими співвітчизниками за межами Росії, і створив Федеральну агенцію у справах СНД, співвітчизників, які мешкають за кордоном, і з міжнародної гуманітарної співпраці при МЗС Російської Федерації. Тепер за її ініціативою у місцях розселення росіян по всьому світу проводять окружні конференції російських співвітчизників.

У Криму першою таку конференцію ще у вересні провела Російська громада Криму на чолі з Цековим. Вона єдина багато років отримувала офіційне фінансування з Москви. Але інші проросійські організації образилися на те, що їх не запросили на захід, і провели ще дві окружні конференції. А зараз готується ще одна, четверта за рахунком.

Проросійські активісти у п’ятницю також вимагали, щоб Сергій Цеков розповів, на що витрачає кошти, які надають російський федеральний уряд Володимира Путіна і московський міський уряд Юрія Лужкова. Візитери заявляли, що протестуватимуть проти монополії Російської громади Криму у проросійському русі півострова та вимагатимуть доступу до московських грошей.

Мільйони на «російську справу»

Хоча немає жодних офіційних даних, скільки ж коштів надходить до Криму на «російську справу», нещодавно голова Конгресу російських громад Криму Сергій Шувайников заявив, що перезаснована Федеральна агенція у справах СНД, співвітчизників, які мешкають за кордоном, і з міжнародної гуманітарної співпраці при МЗС Російської Федерації матиме бюджет у кілька разів більший, аніж попередні подібні структури.

Що ж до коштів, що безпосередньо йдуть до Криму, то ця тема теж непрозора. Відомо, що йдеться про мільйони рублів. Єдиний раз, коли Російська громада Криму публічно звітувала, стався 2002 року. Тоді від російських урядових структур вона отримала майже мільйон гривень.

Втім, експерти кажуть, що зараз сума лише офіційної допомоги співвітчизникам у Криму у кілька разів вища, аніж 6 років тому. А ще місцева преса пише про неофіційні фінансові потоки на політичну діяльність – проти НАТО, за російську мову тощо.

Водночас із боку низки проросійських організацій лунають звинувачення на адресу Російської громади Криму, деяких російських дипломатів і політиків у розкраданні значної частини цієї допомоги з Москви або ж у використанні її з політичною метою.

Відповідь Російської громади Криму та представників Генконсульства Росії в Сімферополі така: за тими, хто критикує, «немає громадської підтримки російських співвітчизників».

(Сімферополь – Прага – Київ)


  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG