Доступність посилання

ТОП новини

«Просвіта» лобіює присвоєння імені відомої художниці Алли Горської донецькій школі


Мозаїка Алли Горської. «Жінка-птах»
Мозаїка Алли Горської. «Жінка-птах»
Світлана Єременко

Київ– Донецька обласна «Просвіта», громадськість, педагогічний колектив клопочуть про присвоєння імені Алли Горської школі №5, на фасаді якої збереглись чудові мозаїки, створені відомою художницею з групою колег в 1965 році. У школі також планується встановити меморіальну дошку та відкрити музей видатної художниці й правозахисниці, яка активно боролась з тоталітаризмом.


Не всім відомо, що життя Алли Горської тісно пов’язане з Донеччиною. У Горлівці народився її чоловік, художник Віктор Зарецький. А в 1965-66 роках Алла Горська, Віктор Зарецький, Григорій Синиця створили на фасаді школи №5 у Донецьку мозаїку «Прометеї». На торцях будинку школи було покладено вісім менших мозаїк. А в ювелірній крамниці на проспекті Ілліча в центрі шахтарської столиці розправила крила мозаїчна «Жінка–птах».

Художниця й палка патріотка України Алла Горська відома не тільки своїм мистецтвом, а й активною боротьбою з комуністичним режимом. Ця красива, шляхетна жінка вже у зрілому віці досконало вивчила українську мову і стала душею руху «шістдесятників» – представників української інтелігенції, які не бажали миритись з відновленням сталінізму.

«Сонях»
Лесь Танюк, Борис Плаксій, Опанас Заливаха, Іван Дзюба, брати Горині, В’ячеслав Чорновіл, Іван Світличний, ВасильСтус – цих сильних чоловіків-патріотів підтримувала тендітна і водночас мужня жінка –Алла Горська. Вона їздила в тюрми з передачами, виступала проти переслідувань, була одним з організаторів Клубу творчої молоді «Сучасник». Горська підписала знаменитий «Лист 139» з вимогою припинити протизаконні політичні процеси. А у 1970 році правозахисниця була вбита системою як Івасюк, Гонгадзе та багато інших українських патріотів.

Творчість Алли Горської сучасна

У 2003 році приміщення ювелірної крамниці з мозаїкою Алли Горської у Донецьку викупив «Макдональдс» і почав ремонт.
Чудовий витвір мистецтва «Жінка–птах» виявився під загрозою знищення. Син Алли Горської Олексій Зарецький згадує: «І тоді донецька громадськість надали цій справі світового масштабу. Врешті-решт вдалося переконати донецьких співвласників, і вони частину стіни з мозаїкою вирізали, перенесли і реставрували. Сьогодні там дві проблеми: збереження мозаїк і меморіалізація художниці».

Над вирішенням цих проблем, а саме увічненням пам’яті Алли Горської, ось уже п’ять років працює донецька «Просвіта». Районна рада Ворошилівського району, на території якої міститься школа, підтримала ідею про встановлення меморіальної таблички та створення музею Алли Горської у школі №5 і подала клопотання до міської ради.

«Птах»
Молода київська художниця Леся Тернових розробила сучасний проект музейної кімнати та експозиції. «Коли я працювала над проектом, то думала про те, щоб цю жінку сприйняли так, як вона того варта, – каже Леся. – Щоб те, про що вона мріяла, відчувала, втілити у сучасність. Бо творчість Алли Горської дуже сучасна, наскрізь пронизана українським духом. Мені здається, навіть стиль у її портретах перекликається з українським орнаментом».

Добра справа гальмується бюрократичною тяганиною та відсутністю коштів. Голова «Просвіти», ректор Донецького державного університету Володимир Шевченко каже: «Все це вимагає вирішення міської ради, підтримки обласної ради, а найголовніше на сьогоднішній день — це потребує фінансових витрат. На все потрібно біля 150 тисяч гривень».

Тому «Просвіта», колектив школи та громадськість дуже сподіваються на спонсорську підтримку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG