Доступність посилання

ТОП новини

«Ліки, що б’ють по кишені». Чи знизяться ціни на іноземні ліки?


За останні тижні різко подорожчали імпортні ліки в українських аптеках. Подекуди стрибок цін сягнув 40, а то й 50%. Подорожчання викликало реакцію не лише покупців, а й Антимонопольного комітету, а також прем’єра Юлії Тимошенко. Вона заявила, що домовилася з учасниками ринку про повернення цін на окремі види ліків до рівня 1-го жовтня. На це вона відвела 3 дні. Саме сьогодні цей термін минув.

Ліки, що б’ють по кишені

Деякі аптекарі пояснюють стрибок цін на імпортні медпрепарати підвищенням курсу долара. Хоча досить підійти до найближчого обмінника і переконатися, що «зелений» зріс у середньому на 10%, а ціни на іноземні ліки в Києві за останні пару місяців виросли майже на 50%, скаржаться покупці. «Мені не випадає купувати цілу упаковку, я купую по 10 таблеток. Для покращення зору мої ліки коштують 74 гривні, раніше вони коштували на 30% менше. Літні люди просто бачать ціну і розвертаються, бо купити не можуть! Це жах! Хочеш лікуватися – плати, а їсти тобі буде нічого! А не хочеш лікуватися – вмирай!»

Аптекарі спростовують ледь не будь-яку інформацію про подорожчання:

- Нічого ніде не мінялося. Все як є.
- Великого стрибка не було в нашій аптеці.


У той же час постійні покупці саме цих аптек обурені. Олена Миколаївна систематично спостерігає, як ростуть ціни в точці продажу ліків біля її дому: « Ціна на мої ліки росте кожен місяць!»

Часто люди намагаються знайти замінники іноземним дорогим лікам, купуючи вітчизняні еквіваленти. Хоча ціни на ліки українського виробництва теж не стоять на місці.

Мешканка Дніпропетровська Олена не від хорошого здоров’я змушена бути постійним клієнтом аптек і підтверджує: ціни на медпрепарати зросли не лише в столиці. «Ми щомісяця купуємо ліки. Раніше упаковка необхідних мені ліків коштувала 1050 гривень, тобто приблизно 200 доларів. Сьогодні вони коштують вже близько 300 доларів».

Стрибок вартості ліків пов’язаний з тим, що трапилося на світових ринках, констатує голова Державної лікарської інспекції Геннадій Падалка. Фінансова криза в світі призвела до непрогнозованого стрибка курсу долара. «Коли невідомо було, скільки ж буде коштувати долар, основні імпортери для перестраховки, не маючи проплачених контрактів, заклали в ціну максимальний курс».

Штучне підвищення цін чи світові економічні тенденції?

Антимонопольний комітет України порушив справу за фактом одночасного підвищення цін на деякі ліки. Про це розповів Радіо «Свобода» речник комітету Богдан Яким'юк. «У рамках розслідування ми повинні дослідити, які підстави підвищення цін. Занепокоєння викликає той факт, що це відбулося одночасно, притому що закупівля медикаментів та їх виготовлення відбувається різними суб’єктами в різних містах».

Представник однієї з компаній на ринку ліків України Іванна Дяконова запевняє: продавці імпортних ліків не зацікавлені у штучному підвищенні цін. Також вона заперечує будь-які можливі змови щодо цін на медпрепарати. «Цінова політика таких компаній, як наша, може залежати, наприклад, від курсу євро. Поки що нам сказали, що до Нового року ніхто нічого не мінятиме».

Держава могла б активніше впливати на ціни імпортних препаратів, вважає колишній міністр охорони здоров’я Микола Поліщук. «При ввезенні і реєстрації медикаментів в Україну міжнародна ціна на субстанції, з яких роблять ліки, відома. Треба домовлятися при реєстрації з фармацевтичними компаніями, що медикаменти в Україні будуть продаватися за певною конкретною ціною».

Тим часом, усупереч світовим економічним негараздам, українські фармацевти б’ють рекорди за обсягом продажів. Це зазначив аґенції УНІАН аналітик Олександр Топачевський. За його оцінкою, масштаб фармацевтичного ринку України сягне нинішнього року позначки у 3 мільярди доларів.


Як часто Ви купуєте ліки і скільки грошей на них витрачаєте?
Лариса, домогосподарка: Поки купую ліки рідко. Чула, що вони подорожчали, але сама не бачила підвищення цін.

Борис, водій: Від шлунка купую, від тиску. Але взагалі майже не купую ліки. Та все рівно проти подорожчання.
Віра, менеджер: У місяць на своє здоров’я я витрачаю 200 доларів. Користуюсь не ліками з аптек, а біологічними добавками.
Осип Олексійович, пенсіонер: Ліки? Я не знаходжу слів! Я лише одні пігулки за 87 гривень купую. Якщо порахувати ще й решту ліків, мінімум 400 гривень на місяць.
Раїса Павлівна, пенсіонерка: Купую сердечні препарати на кожен день.У місяць 500 гривень витрачаю. Не менше. Один із потрібних мені препаратів коштував 40 гривень, а зараз уже 70!
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG